keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Kouluverkkokäpistely

Jo jonkin aikaa sitten uutisoitiin, että Helsinki suunnittelee kouluverkkonsa supistamista. Nyt uutisissa on sama aihe sen johdosta, että on aloitettu keskustelutilaisuudet lakkauttamisista.

Menemättä pidemmälle siihen, miksi koko hanke on enempi vähempi sitä ihteään on pakko kommentoida mielestäni koko esityksen syntymisen kummallisinta asiaa.

Selvitys on teetetty konsulttifirmalla nimeltä Net Effect. En tunne firmaa, varmaan ihan päteviä. Ongelma nyt vain on siinä, että mokomaa selvitystä lähdetään teettämään ulkopuolisen konsultin kautta. Asialle on olemassa nimi: vastuunpakoilu.

Viraston valmistelevilla virkamiehillä, kaupungin tutkijoilla ja poliittisilla päätöksentekijöillä on käytettävissään kaikki tarpeellinen tieto, millä näitä päätöksiä voidaan lähteä valmistelemaan ja sitten tekemään. Se että päädytään tällaiseen tilaukseen johtuu vain siitä, että yritetään 1) pitkittään sitä hetkeä, kun on pakko tehdä päätöksiä ja alkaa kantamaan vastuuta, ja 2) halutaan ulkopuolinen taho, jota on kiva alkaa osoitella sormella, kun luntaa alkaa tulla niskaan.

Helvetin surullista. Vastuunkantamisen alennustila.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Net Effecton sikäli tuttu firma että yksi sen kolmesta pääosakkaista on VTT dosentti Petri Virtanen, jolla on kokemusta työskentelystä mm. Turun sosiaalitoimessa ja valtiovarainmisteriössä. Ollut todella monessa mukana ja piti meikäläiselle hyvän seminaarin opintojeni loppuvaiheessa.

Konsulttien käyttö on toisinaan fiksua koska kaikki viisaus ei asu kunnan virkamiehissä ja joskus on hyvä saada mukaan asioita "ulkopuolelta katsovan" ajatuksia. Konsulttien käyttö ei kuitenkaan vähennä tippaakaan valmistelijoiden saati luottamushenkilöiden vastuuta. Eikä niitä myöskään pitäisi käyttää itsestään selvissä asioissa antamaan sellaisia suosituksia millaisia halutaankin saada.

Petteri Oksa kirjoitti...

Juuri näin. Pete maltillisesti esitti sen, minkä jätin sanomatta tai ylös merkitsemättä. Konsultteja voidaan joissakin tilanteissa perustellustikin käyttää.

Mutta miksi, voi miksi, käyttää sellaisissa tilanteissa, jossa lapsilukuarviot (aina pielessä muuten) ja muut kehitysennusteet ovat jo valmiiksi käytössä...