Vapaudenkaiho (toveri Hanna Isbom) kirjoittaa feminismistä ja sen suhteesta tasa-arvopolitiikka ja erityisesti sosialidemokratiaan.
Länsinaapurissahan kaikki puolueet sosialidemokraattien perässä ovat julistautuneet feministisiksi puolueiksi. Suomessakin näitä yrityksiä ainakin demarien sisällä on ollut, mutta ne eivät oikein - lue yhtään - saa vastakaikua yksittäisiä ihmisiä lukuunottamatta. Ruotsalaiset toverit ihmettelevätkin välillä osan suomalaisista nuivaa suhtautumista asiaan.
Omasta näkökulmastani feminismi on kovin latautunut käsite Suomessa. Se yksinkertaisesti ei maistu suussa yleisen tasa-arvon edistämiseltä. Näin ollen on erittäin vaikeaa ottaa sitä tasa-arvopuolueen (esim. SDP) julistukselliseksi teesiksi. Feminismi on kapea-alaisempi käsite kuin tasa-arvo ja siksikin tarpeeton lisä julistaa aate/puolue sen kannattajaksi.
Lisäksi itse asennoidun siten, että tasa-arvo edistetään parhaiten edistämällä kokonaisuutta. Sen kanssa ristiriidassa on minkään, alistetussakaan asemassa olevan, erityisryhmän nostaminen muiden edelle. On kyseenalaista näin arvottaa tasa-arvoon liittyviä ongelmia - sanoen, että tämä on erityisen tärkeä. Ja siis samalla sanoen, että jokin muu ei ole.
Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole kunnossa, sitä en yritä väittää. Mutta se korjataan osana yleistä tasa-arvotyötä, ei feministisiksi julistautumalla.
2 kommenttia:
Eivät alistetut ryhmät pääse koskaan tasa-arvoiseen asemaan, ellei heidän tilanteeseensa kiinnitetä erityistä huomiota. Mielestäni tämä pätee esim. asunnottomiin, vammaisiin, siirtolaisiin ja myös naisiin kullakin ryhmällä tietyllä tavalla. Erityistuki on erityisintressin huomioimista ja tarpeellista, vaikkei tietyssä tilannepisteessä tasa-arvoista.
Kansanterveyslain mukaan eri väestöryhmien välisiä terveyseroja on pyrittävä pienentämään. Kun tämä on tavoite, vaatii se mielestäni resurssien ja painopisteen kohdentamista niille ryhmille, joilla menee huonommin.
Tasa-arvon tavoite ei edellytä aina (lyhyellä tähtäimellä) ja kaikkialla tasa-arvoista politiikkaa.
Ville
Jep, juuri sen takia toi mainitsemasi feminismin "lyhyt tähtäin" onkin jo pois muodista ja sen "tasa-arvoon" tähtääminen joutunut aidosti sekä perustellusti erittäin kyseenalaiseksi.
Nämä painotukset kun eivät koskaan ole muita kuin fanaatikkoja ja paisteja varten. Feminismi on käsitteenä täysin liian värittynyt, jotta mikään puolue voisi sitä oikeasti legitiimillä tavalla kantaa - ei SDP:llä riitä siihen paukkuja, sori ville.
Lähetä kommentti