maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Kuntauudistus again

Taas on asiaa kuntauudistuksesta. Se ei myöskään varmaan ihan heti lopu, sen verran mittava ja todennäköisesti suuria muutoksia tuova projekti on kyseessä.

Tuoreimmassa Kuntalehdessä on pääministeri, puoluejohtaja Vanhasen haastattelu aiheesta . Hänet on haastateltu erikseen molemmissa rooleissa.

Vanhasen mukaan on mahdotonta, että Suomessa pärjättäisiin kaksiportaisella hallinnolla:

"On nimittäin älyllistä epärehellisyyttä väittää, että Suomessa pärjättäisiin kaksiportaisella hallinnolla. Että valtio ja vahvat peruskunnat riittäisivät. Eivät riitä."

Käsittämätön käsien nostaminen pystyyn. Etteikö Suomessa todellakaan voida pärjätä vain kahdella hallinnon tasolla? Olen erimieltä. Hallinnossa pitää peruslähtökohtana olla vain kaksi tasoa, mikä edellyttää kuntien vahvistamista. Suomen suurin ongelma ovat juuri käsistä riistäytyneet monet hallinnon tasot. Vanhanen ei ilmeisesti halua puuttua hallinnon eri tasoihin mitenkään, vaikka suurimmat ongelmat johtuvat juuri moniportaisesta hallinnosta.

Maalaisliitto näyttää multaisen karvansa:

"Keskustaa moititaan muissa puolueissa myös kaupunkipolitiikan näkemyksen puutteesta. Väitetään, että puolue alistaisi aluekeskusohjelmat yhä vahvemmin maakunnalliseen ohjaukseen. Kaupunkeja ikään kuin "jarrutellaan" pääsemästä vauhtiin?- Niin, emme me tosiaankaan halua tiputtaa kelkasta aluekeskusten ulkopuolisia ihmisiä."

Eli kaupunkikeskusten kasvua ja vauhtia pitää jarruttaa tasaisemman kehityksen nimissä. Voi perkele miten järjettömästi tasavallan pääministerin ajatukset voivatkaan kulkea. Tasainen kehitys on hyvä juttu, mutta se pitää toteuttaa kasvun kautta saatua pelivaraa jakaen, ei kurjistamalla elinvoimaisia alueita. On myös karu tosiasia etteivät kaikki nykyiset syrjäkylät tule yksinkertaisesti pysymään asuttuina.

Ei kommentteja: