torstaina, lokakuuta 20, 2005

Kiinalainen juttu

Kiina on julkaissut historiansa ensimmäisen demokratiaraportin. Yllätykseksemme (niinpä niin) saamme huomata, että Kiinassa on jo demokratia. Ei siis mitään tarvetta ottaa asiaa esille länsimaat, eikös niin?

Kiinalla on kaksitahoinen tarkoitus: Ensinnäkin legitimoida maansa sisällä kommunistisen puolueen ylivaltaa sekä viestittää ulospäin, että asiamme ovat omasta mielestämme kunnossa ja puuttumisyrityksiä pidetään asiattomana kulttuurikolonialismina.

Niin kauan kuin demokratia ei Kiinassa voi oikeasti edetä on muusta kehityksestä huolimatta viidennes maailman väestöstä vailla kansalaisoikeuksia. Erittäin vaikea juttu tämä kiinalainen demokratiajuttu.

Demokratiaraportin mukaan Kiinan sosialistisen poliittisen demokratian erityiset kiinalaiset tuntomerkit ovat seuraavat (via People's Daily Online):

-- China's democracy is a people's democracy under the leadership of the Communist Party of China (CPC).
-- China's democracy is a democracy in which the overwhelming majority of the people act as masters of State affairs.
-- China's democracy is a democracy guaranteed by the people's democratic dictatorship.
-- China's democracy is a democracy with democratic centralism as the basic organizational principle and mode of operation.
The white paper says the CPC's leading status was established gradually in the protracted struggle and practice of the Chinese people in pursuing national independence, prosperity and a happy life.
"It was a choice made by history and by the people," the document notes.


Valinnan teki historia ja kansa... Vahva argumentti. En kyllä mitenkään näitä tuntomerkkejä pysty vääntämään omaa hyvinkin relativistista kulttuuri -ja demokratiakäsitystäni vastaavaksi.

1 kommentti:

Matti kirjoitti...

Ehkä voisit joskus kirjoittaa enemmän siitä omasta demokratiakäsityksestäsi.