tiistaina, helmikuuta 01, 2005

Vanhanen kunnallispolitikoi

Pääministeri Vanhanen (maal.liit) otti tänään kantaa Malmin lentokentän kohtaloon toteamalla ettei Kiikala ole mikään vaihtoehto. En nyt sano mitään siitä, mitä Malmille pitäisi tehdä, mutta Vanhaselta tällainen kunnallispolitikointi pääministerin asemasta käsin on törkeää.

Ilmeisesti helsinkiläiset kepulaiset ovat sopineet pääministerin kanslian kanssa, että tällä yritetään sisäänmarssia Helsinkiin. Käytetään näkyvintä puhuvaa päätä ottamaan kantaa Malmin kenttään. Yritetään näin asettua asemaan, josta pystytään ostamaan kannatusta Helsingistä.

Uskon, että helsinkiläiset, sekä Malmin puolustajat että muut, ovat tarpeeksi fiksuja näkemään tällaisen sumutuksen läpi. Asiahan ei sinällään pääministerille kuulu pätkääkään - saisi tehdä töitään ja osallistua kunnallispolitiikkaan Nurmijärvellä, kun siellä kerran valtuustossa istuu.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On tainnut Petteriltä jäädä huomaamatta,että Malmin lentokenttä ei ole mikään Helsingin sisäinen kysymys. Ja vielä vähemmän kunnallispoliittinen kysymys.
Malmilla on Suomen ainoa pelkästään yleisilmailulle ja ilmailukoulutukselle omistettu lentokenttä.
Helsinki-Vantaalla on Suomen ainoa lentokenttä, jossa liikenne on niin vilkasta, ettei sinne pikkukoneet sovi sekaan.
Malmi on harvinaisen hyvin säilynyt suurlentoaseman 1930-luvulta.
Malmi on maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa lentoasema,joka on valittu arvovaltaisin asiantuntijavoimin maailman 100 uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon.
Malmin lentokentän tahallinen tuhoaminen on suuri kansallinen vahinko ja häpeä.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä kyllä tiedä minusta tämä on nimenomaan Pääministerinkin asia kenttähän on käsittääkseni Suomen valtion käytössä pää-asiassa kai suomalaisten ammattilentäjien koulutukseen.

Hienoa, että Pääministeri puolustaa mielipidetutkimusten mukaan myöskin meidän Helsinkiläisten ja demokratian mielipidettä (Gallup yli 50%, IS yli 70%, Uutislehti 100 yli 90% jne.). Varsinkin meille Pohjois-Helsinkiläisille kentän luonto on viimeinen henkireikä täällä päin. Huomenna mm. menemme lasten kanssa taas pulkkailemaan kentän ympäritöön ja toivottavasti lapset näkevät myös lentskareitakin.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas mielenkiintoista, ettei kirjoittaja kommentoi millään lailla Paavo Lipposen pääministerinä ja sittemmin myös eduskunnan puhemiehenä mörähtelemiä paheksuntoja siitä, ettei sitä yhtä lentokenttää nyt millään saada hävitetyksi.

Olisiko niin, että "törkeää" on vain se jos joku muu kuin oman puolueen mies ottaa kantaa valtakunnallisen tason asiaan?

Muistissa on kuinka aikoinaan tämä Peräpohjolasta stadilaiseksi muuttunut tuore puolueen puheenjohtaja uhosi hoitavansa kyllä loppuun tämän asian, joka Sorsalta jäi kesken. Kyllä tämä projekti onkin sitten ollut Stadin SDP:n johtotähtiä.

Ensi vaaleissa vaihtuu puolue. En liene ainoa.

Petteri Oksa kirjoitti...

Ensinnäkin: Ero Lipposen ja Vanhasen kommentien välillä. Tilanteessa jossa Lipponen kommentoi asiaa, ei Helsinki ollut vielä tehnyt päätöksiä asian suhteen (paitsi yleiskaavan), Vanhasen tilanteessa kaupungilla on asiasta päätökset. Siinä on ero.

Malmin kenttä on kunnallispolitiikkaa, kaikki muu on luikuria. Siellä sijaitsevat valtakunnalliset toiminnot ovat ehkä se kaikkein helpoiten sijoitettava osa kentän toimintoja.

Kunnallispolitiikkaa vai ei keskustelua voidaan jatkaa. Malmin kentästä en muutoin suostu kinaamaan sanallakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ensinnäkin: Tilanteessa jossa Lipponen kommentoi asiaa, se oli jo kirjattu yhteistoiminta-asiakirjaan, eikä suinkaan valtion aloitteesta...

Toiseksi: Kaikki ovat todenneet,että Helsingin kaupunginvaltuuston tekemä päätös (tai päätösyritys, koska siitä on valitettu) yleiskaavasta 2002 oli tässä asiassa paljon merkittävämpi kuin kaupunginhallituksen tuore uhoaminen, että se ajaa valtion pois Malmilta viimeistään v. 2010 loppuun mennessä.

Kolmanneksi: Kaupungilta puuttuu kaikki asialliset perusteet irtisanoa valtion kanssa v. 1935 tekemänsä sopimus. Ja tästäkin "päätöksestä" on jo valitettu. Kaupunki ei siis ole tehnyt 17.1.2005 mitään päätöstä, jolla olisi mitään merkitystä. "Vanhasen tilanteessa" kaupungilla ei siis ole asiasta sen enempää lainvoimaisia päätöksiä kuin Lipposella aiemmin. Vain yhteistoiminta-asiakirja sitoo toistaiseksi kaupunkia ja valtiota tässä asiassa.

Malmin kenttä on valtakunnanpolitiikkaa vähintään yhtä paljon kuin eduskuntatalon lisärakennus tai Marskin ratsastajapatsas. Kaikki muu on luikuria. Siellä sijaitsevat valtakunnalliset toiminnot eivät ole helposti siirrettävissä muualle. Ja kentän kansallisesti merkittävää kulttuurihistoriaa ei voi siirtää lainkaan.

Ja onko edes se kunnallisesti päätettävissä, että miljoonalta ihmiseltä kielletään ilmailuharrastus? Mielestäni siinä rikotaan Suomen perustuslakia, jos helsinkiläiset asetetaan huonompaan asemaan kuin muut suomalaiset.

Petteri Oksa kirjoitti...

Kaikki siis riippuu näkökulmasta, pidä sinä omasi niin minä pidän omani.

Anonyymi kirjoitti...

Se, mitä ihminen näkee, riippuu tietysti hänen ottamastaan näkökulmasta ja ennakkoasenteesta. Sinä et selvästikään näe Helsingin tarvitsevan Malmin lentokenttää, etkä ymmärrä, että se kuuluu muillekin kuin helsinkiläisille. Me Malmin puolustajat (ja uskallan nyt puhua muidenkin puolesta) emme puoluekannastamme riippumatta näe pääministerin kannanotossa mitään sumutusta, vaan aidon huolestumisen siitä, miten typeriä Helsingin kunnallispoliitikot ovat, ja miten suurta vahinkoa he ovat aiheuttamassa koko Suomen kansalle.

Petteri Oksa kirjoitti...

Huomautus: kirjoitinko mitään Malmin kentän tarpeellisuudesta? Vastaus: en. Otin kantaa siihen, että asia ei Vanhaselle kuulu. Ei se kyllä kuulunut pääministeri Lipposellekaan.

Puoluejohtaja Vanhaselle asia voi kuulua, hän kuitenkin kirjoitti asiasta pääministerinä.

Anonyymi kirjoitti...

Lipponen otti asiaan kantaa nimenomaan Helsinkiä "tukevana ja ymmärtävänä" pääministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. Hän sanoi, että valtion pitäisi luopua Malmin kentästä Helsingin hyväksi. Hän halusi siis pääministerinä lahjoittaa valtion hallinnassa olevaa maata pois, jotta Helsinki voisi myydä sitä gryndereille sen kompensoimiseksi, että valtio vei kaupungilta yhteisöverotuloja. Ja Lipposta ei liikuttanut tippaakaan, miten muualta Suomesta, pikkupaikkakunnilta voidaan tulevaisuudessa lentää Helsinkiin. Tai että tarvitseeko valtiovalta ja Suomen ilmailuelinkeino Malmia. Tai tarvitseeko Helsinki-Vantaan lentoasema ja Ilmailulaitos sitä.

Vanhanen otti asiaan kantaa nimenomaan Suomen pääministerinä ja yksityishenkilönä. Keskustapuolueen puheenjohtajuudella ja puolueiden välisellä kilpailulla ei käsittääkseni ollut asiassa mitään merkitystä. Ei keskustapuolue tarvitse omaa pienlentokenttää, mutta Suomen pääkaupunki tarvitsee. Ja jos ei kunnallispoliitikot sitä itse tajua, niin sen kertomiseen tarvitaan valtiovallan edustajia.

Mutta sen toki myönnän, että viisas poliitikko huomaa, milloin kansalaiset ovat tyytymättömiä vallassa olevien poliitikkojen ajamaan linjaan ja päätöksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Petteri kommentoit tuoreeltaan miten tärkeää on kuunnella Helsinkiläisten mielipidettä mitä nykyiset puolueet eivät tee! Pitänet meidän Helsinkiläisten ennemistön puolta myöskin tässä Malmin lentokenttä asiassa luin lehdestä, että 80%:lla Helsinkiläisistä on mielipide asiasta joista 3/4 kentän puolella...tsemppiä Petteri tässäkin asiassa!