maanantaina, tammikuuta 31, 2005

Oppivelvollisuusikä

Opetusministeri esittää, asia tulee olemaan muutenkin esillä, oppivelvollisuusiän nosto 18 vuoteen. Asia on sinällään hyvä, yritetään ehkäistä peruskoulun jälkeistä syrjäytymistä.

Pelkkä nosto on kuitenkin sekä riittämätön, että väärä toimenpide. II asteen opiskelupaikat eivät kohtaa tällä hetkellä opiskelijoita. Helsingissä jää vuosittain n. 5000 peruskoulun päättävää vaille opiskelupaikkaa, osa voisi ottaa paikan sellaisilta linjoilta, joihin eivät ole halunneet, mutta valtaosalle ei pääkapunkiseudulla ole opiskelupaikkaa. Ammatillisella puolella varsinkin paikkoja on kyllä tarjolla, mutta muualla Suomessa, kaukanakin.

Ei ole mitään järkeä pakottaa 16-vuotiaita opiskelemaan satojen kilometrienkin päähän kotoa. Paikat ja opiskelijat pitää saada kohtaamaan toisensa. Se on syytä saada aikaa ennen kuin lähdetään tuosta vain nostamaan oppivelvollisuusikää.

Oma suosikkiratkaisuni olisi kylläkin koko II asteen opetuksen yhdistäminen kokonaisuudeksi, jossa jokaisessa oppilaitoksessa voisi valita sekä ammatillisia että lukiokursseja. Nuorisoasteen koulu poistaisi turhat raja-aidat ja arvostuserot lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten väliltä.

Ei kommentteja: