torstaina, marraskuuta 11, 2010

Tehdään se verovaroin

Jokainen saa määrittelä otsikon "se" sanan ihan itse. Kimmoke tähän on nyt oikeastaan se, että veroista keskustellaan taas vaihteeksi paljonkin. Ja hyvä niin ja oikeinhan se onkin, verot ovat meidän yhteisiä rahojamme ja yhteisiin asioihin niitä käytetään.

Se vain tässä häiritsee, että keskustelu käy vain verotuksen muodoista. Ne ovat kiinnostavia, toki. Ja verotus pitää järjestää tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Jälkimmäinenhän on pirun mielenkiintoinen sana, oikeudenmukaisuudelle on aika paljon määrittelijöitä. Mutta en nyt lähde sille tielle.

Lähden muistelemaan hetken, kai se tällaiselle nopeasti keski-ikäistyvälle sopiikin. Ensimmäisiä isoja - siis minulle isoja - poliittisia kysymyksiä oli silloisen kotikuntani veroprosentin nosto. Tai esitys sen sen nostosta, jota saman kylän kokoomuslainen pamppu (tietysti) kiivaasti vastusti. Taitoimme asiasta myös paikallisen lehden palstoilla.

Lopulta keskustelussa oltiin siinä pisteessä, että oltiin ytimessä. Kokoomuslainen vastapartti totesi, että pitäisi pysähtyä miettimään, mitä kertyvillä verorahoilla saa ja miettiä verotusta sen mukaan. Aika pysäyttävää. Niinhän sen tietysti pitää olla, kuulostaa loogiselta.

Ei muuten ole. Kun (jos?) halutaan rakentaa hyvää yhteiskuntaa, niin ensin pitää miettiä sitä, mitä halutaan rahoittaa. Ja sen jälkeen sitten etsiä sillä rahoitus. Puhutaan sitten siitä tekniikasta enemmän.

Eli, verotuksessa ei varsinaisesti pitäisi ensisijaisesti keskutella sen muodoista, vaan siitä mihin rahaa halutaan käyttää. Laajaksi muuttunen hyvinvointivaltion kohdalla olisi syytäkin pysähtyä. Onko todella niin, että haluamme maksaa kaikki kulut, joita meille on kertynyt? Voi olla. Olisko jotain ihan uusia lisärahoitustarpeita?

Mitä me haluamme maksaa ja mistä meidän pitää maksaa? Mietitään sitten sen jälkeen, kuinka me tarvittavat rahat keräämme.

4 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

Kas. Meillä on ollut varsin samanlaiset teemat mielessä. Minäkin kirjoitin viime yönä siitä, mitä kaikkea verovaroin pitää rahoittaa.

Ehdotin, että valtion on keskityttävä yksinkertaisiin asioihin. Se mahdollistaisi senkin, että veroja ei tarvitsisi kerätä niin paljon.

Petteri Oksa kirjoitti...

Yksinkertaistakin asioista voi saada paljon aikaan....

Mutta ehkä siitä voisimme olla jopa samaa mieltä, että julkisen vallan tehtäviä pitäisi tarkastella kriittisesti.

En ole ihan varma, että haluammeko oikeasti rahoittaa sitä kaikkea, mitä nyt rahoitetaan. Tai ainakaan sillä tavalla, miten sitä nyt rahoitetaan.

Toisaalta, moni asia on puutteellisesti rahoitettu.

Niko L. kirjoitti...

"Mutta ehkä siitä voisimme olla jopa samaa mieltä, että julkisen vallan tehtäviä pitäisi tarkastella kriittisesti."

Samaa mieltä tosiaankin.

"En ole ihan varma, että haluammeko oikeasti rahoittaa sitä kaikkea, mitä nyt rahoitetaan. Tai ainakaan sillä tavalla, miten sitä nyt rahoitetaan."

Tästäkin samaa mieltä!

"Toisaalta, moni asia on puutteellisesti rahoitettu."

Näinkin on. Julkiseen byrokratiaan jää väistämättä aukkoja. Kaikkea ei voi hoitaa, eikä ole edes syytä yrittää. Keskusjohtoisuuden aika on ohi. Annetaan ihmisten järjestäytyä itse, alhaalta ylöspäin, ja ottaa yhteiskunta haltuunsa.

Anonyymi kirjoitti...

Näin sivustajaseuraajalle poliittisten laitojen yksimielisyys mistä tahansa asiasta taitaa rajoittua retoriikkaan, muttei enää sisältöön?

1. Julkisen vallan tehtäviä tarkasteltava kriittisesti.
- tästähän ei kukaan voi olla eri mieltä, koska kaikkea toimintaa - myös yksityistä - tulee tarkastella kriittisesti. Mikä osa luupin alle oikein tosissaan laitetaan, tuottanee melko varmasti eroja herrojen (?) käsityksissä.

2. Haluammeko rahoittaa kaikkea sitä, mitä nyt rahoitetaan.
- en usko, että Suomesta(kaan) löytyy henkilöä, joka posket punaisina kannattaa kaikkea, mitä tulo-ja menoarvioesityksen jälkimmäisessä osassa painotetaan. Mutta ovatko ne kajoamista puolustusbudjettiin, yritystukiin, kehitysapuun vai sosiaaliturvaan?

3. Moni asia on puutteellisesti rahoitettu,
- tähänkin voi kuka tahansa näkökykyinen, normaalikuuloinen ja lukutaitoinen kansalainen yhtyä

Mutta pitääkö rahoitusta lisätä esim. kakkoskohdassa mainittuihin asioihin vai ei, nostanee nopeasti väittelyn eri näkemyserojen välille.

Tämä vuodatus siksi, että retorisesti voimme lausua mitä vain, mutta todellisuus onkin sitten toinen juttu. Onhan meillä jo nyt työväenpuolueita ja "työväenpuolueita". Valitse mieleisesi.