maanantaina, helmikuuta 19, 2007

Mikä ratkaisee?

Ennuste: Vaalit, tai oikeammin kamppailu suurimman puolueen asemasta vaaleissa, tulee ratkeamaan johonkin vielä tunnistamattomaan tai tiedossa olemattomaan asiaan. Tässä kohtaa voi suorittaa vertailun neljä vuotta taaksepäin Irakgateen. En usko, että mitään yhtä valtavaa löytyy tällä kertaa, mutta jokin asia tulee ja ratkaisee.

Uskon edelleen, että kamppailu käydään maalaisliiton ja demareiden välillä, vaikka vaalijännite onkin nyt rakentumassa sd-kok akselin välille. Ratkaiseva asia voi olla jotain, mikä on jo keskustelussa mukana, mutta ei ole ottanut näkyvää paikkaa tai asemaa. Se on se juttu, joka puhuttaa viimeisen viikon, parin aikana ja saa ihmiset vaalipäivänä liikkeelle jonkin/jonkun puolesta ja vastaan.

Maalaisliiton kannalta on pidetty huonona, että se on ajautumassa vaalien suurimmasta jännitteesta ulos. Näinhän se yleinsä onkin. Mutta jos (ja vain jos) Vanhanen onnistuu esiintymisissään kunnolla, mikä tarkoittaa sitä että hän onnistuu näyttämään varmalta ja vakaalta pääministeriltä, on maalaisliitolla oma mahdollisuutensa. Se mahdollisuus on näyttää kinastelun yläpuolella olevalta pm-puolueelta, joka tietää mitä se tekee. Muiden onneksi kepulla on paljon ehdokkaita, jotka tekevät tämän erittäin vaikeaksi omalla työllään. Eikä Vanhanen muutamaa väläytystä lukuunottamatta ole pystynyt toistaiseksi pysyttelemään hänelle vieraalla valtiomiestasolla.

Ei kommentteja: