perjantaina, maaliskuuta 31, 2006

Voimatonta painostusta

IAEA:n pomo totetaa, että pakotteet Irania vastaan ovat "huono ajatus". Fine. Sitä ne saattavat olla.

Kysymys kuuluukin nyt, että mitä vaiko mitään aseita tai keinoja niin sanotulla kansainvälisellä yhteisöllä on käytössään. Yhteisesti ollaan todettu, että Iranin ydinohjelmasta ollaan huolissaa. Toimiin haluttomat Venäjä ja Kiina ovat myös samaa mieltä, että uhka on olemassa.

Talouspakotteita ei voida käyttää, koska Iran voi käyttää omaansa eli vääntää öljyhanat kiinni. Se on helppoa maalle, jonka johdon ei tarvitse välittää kansan asemasta öljytulojen loppuessa väliaikaisesti. Pakotteilla lietsotaan myös lisää polttoainetta ääri-islamilaisuuden liekkeihin, jotka palavat kohtuullisen iloisesti Iranissa jo nykyisellään.

Iran-case kertookin karutonta kieltä kansainvälisen yhteisön kyvystä toimia. Sitä ei ole, ellei toimien kohteena ole maa, jolla a) ei ole hallussaan merkittäviä luonnonvaroja ja b) ei omaa sotilaallista tai terrorismiin liittyvää suurta/kohtuullista potentiaalia. Iranin tapauksessa painostus on voimatonta, jos maa kerran päättää vähät välittää diplomaattisesta painostuksesta, niin se vähät välittää. Kun maassa ei ole demokratiaa, myöskään oppositio ei saa tästä voimaa.

Samalla piirtyy esiin kansainvälisten organisaatioiden - YK etunenässä - toimimattomuus. Päätöksentekomenettely ei ole toimiva, eikä päätöksillä ole voimaa. Jos YK:ta ei saada uudistettua, tulee järjestö marginalisoitumaan entisestään. Ikävää, kyllä. Tosiasia, kyllä. Yk tarvitsee demokratisointia sekä toimintojen tehostamista, päätöksien taakse tarvitaan voimaa.

Iranin(kin) tapauksessa pitäisi kehitellä epäkonventionaalisia painostuksen keinoja. Allekirjoittaneella ovat tuoreet ideat vähissä, mutta niin ne ilmeisesti ovat kaikilla. Iranin demokraattisia voimia pitäisi vahvistaa koulutuksella ja rahallisella tuella. Maan ulkopuolella asuvia oppositiovoimia pitäisi tukea vahvemmin ja näiden toimintaa rohkaista. Iraniin pitäisi toimittaa radio/tv-vastaanottimia ja suunnata maahan lähetyksiä, ei niinkään synkkää propangandaa kuin maailman avaamista varten. Lisää ideoita saa keksiä, myös vähän minua päättävämmällä taholla.

Ei kommentteja: