keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2006

Siimes teki temput

Vasemmistoliitto sai tänään vasten kasvojaan melkoisen paukun, kun puolueen puheenjohtaja ilmoitti eroavansa puolueen johdosta. Samalla Siimes ilmoitti jättävänsä politiikan ilmoittamalla ettei ole käytettävissä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Täytyy sanoa, että melkoinen temppu Siimekseltä. Osoittaa sekä melkoista henkistä tuskaa että itsenäisyyttä, ottaa ja erota vuosi ennen eduskuntavaaleja. Lähteä kävelemään ja sulkea ovi perässään. Moni puolueeseensa tympääntynyt ei näin uskaltaisi tehdä.

Osoittaa niiltä vasurikommentoijilta, jotka eivät vieläkään halua nähdä puolueen krisiiä, melkoista venkoilua. Minkä tahansa puolueen puheenjohtajan ero linjaerimielisyyksiin vedoten on melkoisen kriisin merkki.

Mitäs nyt? Vasemmistoliitto on viime vuodet operoinut Siimeksen profiilin varassa niin päivänpolitiikassa kuin vaalikamppailussaan. Vaihdos tulee olemaan tuskallinen ja on todennäköistä, että puolue tulee kärsimään tästä vielä seuraavissa vaaleissa.

Vasurit joutunevat pitämään ylimääräisen puoluekokouksen. Puolueen 1.varapuheenjohtaja on oululainen Risto Kalliomäki, joka ei ole kansanedustaja. Puolue siis tuskin menee vaaleihin varapuhiksen voimin elleivät varat sovi keskenään että 2. vpj, edusjaja Sirnö toimii vt. puheenjohtajana. Puolitoistavuotta on pitkä aika mennä tilapäisjärjestelyin eteenpäin.

Lisäksi puhdistus -ja tuuletuskokousta tarvitaan, jotta tuollaisesta tilanteesta voi selvitä. Tosin jos ylimääräiseen puoluekokoukseen mennään nopeasti niin puolueen vanhoilliset voivat tästä saada ylimääräistä voimaa. Siimeksen lähtö on veitsenisku hänen omilleen puolueen "edistyksellisille".

Mistä vasureille uusi puheenjohtaja? Siimes on ollut niin hallitseva vasurikasvo, että hänen takaansa on vaikea nähdä potentiaalisia ehdokkaita. Puolueen varapuheenjohtaja Sirnö voisi olla varteenotettava vaihtoehto, Siimeksen oloinen profiililtaan. Toisaalta mainittu 1. vpj Kalliomäki nousi asemaansa sen kuuluisan "kentän" tuella, sieltä voisi tulla kapinaehdokas. Sirnön lisäksi tuo kansanedustajapuoli näyttää vähän tyhjältä; Kari Uotila? Annika Lapintie?

Jään seuraamaan tilannetta mielenkiinnolla.

Ei kommentteja: