keskiviikkona, huhtikuuta 22, 2009
Ongelma
perjantaina, huhtikuuta 10, 2009
Pääsiäisäksyilyä
Mikä kumma instituutio muuten on tämä Turun Sanomat? Siinä ilmestyy vähän väliä kaikkien johtavien politiikkojen kolumneja, joita siteerataan valtakunnan medioissa. Miksi juuri tuolla? Miksei jossain kotimaisessa lehdessä?
tiistaina, huhtikuuta 07, 2009
Hyviä uutisia
lauantaina, huhtikuuta 04, 2009
Pahin on vasta tulossa !/?
Ystäväni kertoi muutama ilta sitten katsoneensa vanhoja uutispätkiä. Niistä syntyi suoria vertauskohtia tähän päivään.
Harrastin itse samaa ja lopputulos on kieltämättä aika epäilyttävä. En ole nyt ollenkaan miettinyt kansantalouden tilaa tai miksi tämä tilanne on sama tai miksi eri kuin 19 vuotta sitten. Ihan vain kauhistunut siitä, että jos kaikki kertautuu aina ja jos historiasta opimme ainoastaan sen, että historiasta emme opi mitään.
Nimittäin 1990 on uutisoitu sitä, että työttömyyskassojen hakemusjonot ovat alkaneet räjähtää käsiin. Sama tilanne on päällä nyt. 1990 työttömyysaste oli vielä kohtuullisen alhaalla ja siitä työttömyys paheni aina vuoteen 1994 asti. Jos sama sykli toistuisi edes puolittain, niin tästä taantumasta emme olisi nähneet vielä mitään.
1990 ei myöskään vielä hirveästi kukaan osannut kuinka syvälle tullaan sukeltamaan. Sama saattaisi olla toistumassa nyt, jos vertaa kuinka nyt(kin) todetaan, eiköhän tästä selvitä suhteellisen kuivin jaloin ja ei Suomella ole niin suurta hätää kuin joillakin muilla.
Tiedän kyllä, että tilanne on kovinkin eri. Mutta jos haluaa samankaltaisuuksista huolestua tosissaan niin otsikkoon voi lisätä tuon huutomerkin. Jos haluaa olla varovaisen epäileväinen ja ottaa ehkä historiasta opiksi, niin sitten kysymysmerkki puolustaa paikkaansa.
perjantaina, huhtikuuta 03, 2009
K ei ole aina K
K kirjain kyllä useimmiten on K. Mutta keynesiläisyys ei aina taida olla ihan sama asia. Suomessa tuntuu vallitsevan – harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta (kts. edellinen merkintä – yksimielisyys, siitä, että nyt pitää olla niin kovin keynesiläinen ja elvyttää.
torstaina, huhtikuuta 02, 2009
Elvytys ei ole itsestään selvää
Itse itsensä eduskunnan kaapin päälle ja samalla ikään kuin puolueensa ulkopuolelle asemoinut Niinistö sen paljasti. Kokoomuksessa on aitoa vastusta harjoitetulle elvytyspolitiikalle ja kaihoillaan leikkauslistojen perään. Johan pikkukokkaritkin halusivat sosiaalimenoja kirveellä viuhtoa, mutta onhan se uskottavampaa, kun Sale sanoo samaa.
Kyllähän se kamreerin sydäntä varmasti kylmää, kun lainaa otetaan – ja vielä hyvinvointimenoihin. Enempää todisteita tuskin heikäläiset yhteiskunnan moraalisesta rappiosta tarvitsevat. Kannattaisi lukea myös viisaat sanat siitä, että valtion nyt ei ihan pakko ole lainojansa koskaan maksaa.
Vertaukset edelliseen lamaan ovat tavallaan melko turhia. Silloin hallitus ei voinut elvyttää, kun kukaan ei halunnut lainata Suomella rahaa. Ne lainat mitä saatiin, saatiin melkein väkisin. Hyvin lähellä oli se tilanne, että tämä pohjoinen valtiolaiva olisi puhkaissut pohjansa karille ja ajautunut tilanteeseen, jossa edes välttämättömiin menoihin ei olisi lainattu rahaa.
Tosin lainaa olisi saattanut herua eri tavalla, jos harjoitettu politiikka olisi silloin ollut toisenlaista. Mutta ei muistella vanhoja. Elvytys ei ole itsestään selvää – varsinkaan porvarillisille poliitikoille