keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005

Veropäivän puheita

Tänään on mitä ilmeisimmin Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä, mikä se sitten tarkalleen ottaen onkin, paitsi seminaari.

Suomalainen veroinstituutio professori Kari S. Tikka ennustaa, että vuodesta 2010 eteenpäin aletaan Suomessakin tosissaan puuhata tasaverojärjestelmää. Pääargumentteinaan kansainvälinen verokilpailu, pääomatulon ja palkkatulon epätasa-arvon poistaminen ja verokeinottelun vähentäminen. Verotusjärjestelmän näkökulmasta varmaan ihan valideja argumenttaja.

Tasaverojärjestelmä ei ole aina tasaverojärjestelmä. Eli jos siitä puhutaan olisi kovin mielekästä puhua myös siitä, että miten muut järjestelmät silloin toimivat. Eli lisätäänkö muita tulonsiirtoelementtejä vai pidetäänkö nykyisellään ja vauhditetaan tuloerojen kasvua ja leikataan pienempi tuloisten ostovoimaa.

Pääministeri toppuutteli samassa tilaisuudessa uusia veronalennuksia ja esitti samalla, että tämän vaalikauden kestäessä pitää perustaa työryhmä pohtimaan ansiotuloverotuksen uusimista seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Veronalennuksista puhuttaessa usein, niin kuin MV nyt, tarkoitetaan vain ansiotuloverotuksen alentamista. Järkevämpää olisi kuitenkin puhua kokonaisveroasteen laskemisesta ja käyttää myös muita keinoja kuin ansiotuloverotusta, jossa ennen pitkää tullaan tien päähän.

Tuo uusimistyöryhmä onkin mielenkiintoinen tapaus. Ajatteleeko maalaisliiton puheenjohtaja todellakin, että tällä vaalikaudella voidaan asettaan jokin (virkamies?poliittinen?) työryhmä valmistelemaan materiaalia seuraaviin hallitusohjelmaneuvotteluihin. Tietämättä sitä, että mitkä puolueet neuvotteluihin osallistuvat ja minkälaisen vaaliohjelman perusteella. Käsittämätön ajatus.

Saattaa toki olla, että MV yrittää näin vastata siihen, että heikäläisiä kuskattiin edellisissä ohjelmaneuvotteluissa kuin sitä kuuluissaa kuoriämpäriä. Jotkut muut olivat tehneet kotiläksynsä vähän toiseen malliin ja "neuvotteleminen" oli välillä surkuhupaisaa, kun tulevalla pääkumppanilla ei ole mitään paperilla ja omalla puolella on valmiit listat ja esitykset.

1 kommentti:

Jukka kirjoitti...

Kauppalehden mukaan vt pääministeri Matti Vanhanen sanoi että tällä vaalikaudella hallituksen tulee "harkita" työryhmän perustamista pohtimaan ansiotuloverotuksen uusimista seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Politiikan kielellä tuo sana "harkita" on oleellinen. Suomeksi tuo tarkoittaa "me hallituksessa ei tehdä yhtikäs mitään tämän asian eteen, mutta jotain minun pitää teille sanoa. p.s. Onpa tylsä seminaari ja tarjoamanne mehu on hapanta.