torstaina, syyskuuta 08, 2005

Burning the Flag?

Laki Suomen lipusta sanoo kahdennassessa pykälässään seuraavaa:

Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon.
Joka oikeudettomasti käyttää tasavallan presidentin lippua tai muuta valtiolippua taikka käyttää sellaista
Suomen lippua, johon vastoin 6 §:n säännöksiä on sijoitettu lisäkuvioita, tahi Suomen lippuna pitää kaupan sellaista lippua, joka väreiltään tai mittasuhteiltaan selvästi poikkeaa tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten mukaisesta lipusta, on tuomittava Suomen lipusta annettujen säännösten rikkomisesta sakkoon.

Yhdysvalloissa keskustellaan välillä oikein kovastikin lipun polttajista erilaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Lain mukaan meilläkin lipun polttaminen on rangaistava teko, samoin kuin sen turmeleminen. Periaatteessa niille, jotka urheilukilpailuissa ottavat hikisiin käsiinsä lipun, maalaavat siihen kuvioita ja niin edelleen, pitäisi saada sakot.

En suoraan sanottuna ymmärrä lipun erikoisasemaa. Jos haluan ostaa Suomen lipun ja tuhota sen, niin mitä ihmettä teen väärin? Ostoksen jälkeenhän lippu varmaan on omaa omaisuuttani. Ymmärrän kyllä, että jos jostain syystä saisin päähäni mennä polttamaan vaikkapa valtioneuvoston linnan lipputangossa liehuvan lipun, niin siitä mätkähtäisi sakot omaisuuden turmelemisesta.

Nationalismi on lujassa lainsäädännön tasolla, myös meillä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen asiassa samaa mieltä, mutta minusta kyseessä on enemminkin arvovalinta kuin kysymys omistajan oikeudesta, kohdistuuhan monen muunkin omistettavan tavaran käyttöön rajoituksia yhteiskunnan taholta.

t. Kapakala

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olette jos joku polttaa Venäjän lipun vastalauseena Tjetjenian sodalle?

Anonyymi kirjoitti...

Kun tsuhnat kerran ovatkin niin fasistista kansaa, ei se nationalismi kovin oudolta vaikuta.

GLORY TO RUSSIA! ZA STALINA!