torstaina, syyskuuta 15, 2005

Loukkaava mainos

Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi eilen päätöksen, jonka mukaan oli oikeutettua kieltää Vapaa-ajattelijoiden "eroa kirkosta" bussinkylkimainos. Perusteluna se, että eroamiskehotus on loukkaava.

Loukkaava? Loukkaava! Voi herran kiesus, jos siis ostat kaupallisen mainoksen bussinkylkeen, missä kehotat eroamaan jostakin uskontokunnasta, se loukkaa tuota uskontokuntaa. Onko siis yhtä loukkaavaa, jos minä täällä kehottaisin eroamaan kirkosta?

Ihan kuin minä muistaisin, että kirkolla oli joku aika takaperin mainos "liity kirkkoon". Eikö se sitten puolestaan loukaa muihin uskontokuntiin kuulumattomia ja uskonnottomia?

Käsittämätön päätös minusta, osoittanee kirkkoinstituutiomme ylikorostonutta asemaa. Ei sillä, että minulla hirveitä sympatioita olisi vapaa-ajattelijoidenkaan suuntaan, he kun tuntuvat useimmiten kannattavan ateismia, joka minusta on ihan samaa tavaraa kuin jonkin jumalan kannattaminen. Uskotaan kovasti ettei mitään jumalaa ole, uskon asia siis sekin.

Olen ja pysyn agnostikkona, mutta tuo oikeuden päätös on silti käsittämätön, toivottavasti korkein hallinto-oikeus ottaa ja kumoaa sen.

3 kommenttia:

Antti Kökkö kirjoitti...

Tarkasti ottaen tuossa uutisessa oli, että se saattaa olla loukkaava. Tietenkin se, mikä saattaa olla loukkaavaa, on veteen piiretty viiva. Itse sanoisin, että mainostilan myyjän tulisi saada sen itse päättää.

Petteri Oksa kirjoitti...

Totta, nyt kun, köh, rauhoituttuaan lukee tuon uutisen uudelleen, niin noihan se meni.

Olen periaatteessa ihan samaa mieltää, että mainospaikan omistaja saa ihan vapaasti päättää, kenelle mainostilaa myy.

Tässä tapauksessa taisi vain olla niin, että mainostila oli myyty ja sitten kun vasta nähtiin materiaali vedetiin liinat kiinni. Eli jos halutaan kontrolloida millaista materiaalia on esillä niin sen pitäisi olla jo aikaisessa vaiheessa selvää.

Tuo oikeuden 'saattaa olla loukkaavaa' on silti hyvin kummallinen.

Antti Kökkö kirjoitti...

"Tuo oikeuden 'saattaa olla loukkaavaa' on silti hyvin kummallinen."

Onhan se kuitenkin jossain määrin hyökkäävä. "Liity vapaa-ajattelijoihin" olisi ollut paljon maltillisempi.

Ei sillä, että olisin mitenkään kirkon puolella, agnostikko minäkin olen. Olisin varmaan itse sallinut mainoksen jos pättämässä olisin ollut.