tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Syksyn Suuri Sirkus

Hallituksen esitys vuoden 2006 talousarvioksi on nyt eduskunnan pureskeltevana.

Esityksen ympäriltä tulee riittämään paljonkin puhetta, vaatimuksia ja esityksiä käsittelyn kestäessä. Surullisen kuuluisat tiehankkeetkin ovat varmasti vielä esillä.

Budjetin käsittely tulee viemään lähiaikoina politiikan huomiosta suuren osan. Eduskunnan työ asiassa on kuitenkin pääasiallisesti Suuri Sirkus. Tehdään näyttäviä esiintuloja, kannatetaan ja vastustetaan.

Poliittiset ryhmittymät pyrkivät saamaan mahdollisimman paljon huomiota omille kannoilleen, olivatpa ne esityksessä sisällä tai siitä ulkona. Tosiasia on kuitenkin se, että mitään (isoja) muutoksia ei tapahdu. Budjetti menee läpi sellaisena kuin se eduskuntaan tulikin.

Joitakin pieni määrärahoja lisättäneen sinne ja tänne. Jotain tekstinkohtaa viilataan vähän toisenlaiseksi. Talousarvion suuri linja on kuitenkin se, mikä hallituksessa on päätetty.

Ei pieniä muutoksiakaan toki pidä aliarvioida. Niillä voi olla paljonkin alueellista ja inhimillistä vaikutusta. Oleellista on kuitenkin se, että kunnollinen talousarviovaikuttaminen tässä vaiheessa on jo käytännössä myöhäistä. Kansanedustaja, joka muuta väittää, yksinkertaisesti valehtelee.

Ei kommentteja: