torstaina, syyskuuta 22, 2005

Sirkus lentää jo

Pari merkintää takaperin kirjoitin eduskunnan budjettikäsittelystä Suurena Sirkuksena.

Sirkus lentää jo. Budjetin lähetekeskustelussa nousivat taas esiin tiemäärärahat. Asian otti ensimmäisena esiin maalaisliiton ryhmäpuhuja, ryhmän puheenjohtaja Timo Kalli:

"Keskustan eduskuntaryhmä edellyttää, että eduskunta palaa talousarvion käsittelyn yhteydessä perustien- ja radanpidon sekä yksityisteiden rahoitukseen.
Joukkoliikenteen edistämiseksi toteutetaan Keskustan pitkään ajama työsuhdematkalippu. Työsuhdematkalippu lisää toivottavasti joukkoliikenteen käyttöä ja kilpailukykyä sekä samalla edistää ympäristön tilaa."


Sirkuksessa tehdään temppuja. Revitään esimerkiksi hallituspuolueen toimesta auki se, mitä hallituspuolueena ollaan kuukausi sitten oltu sopimassa. Samaan nokitteluun syyllistyttiin toki myös demareiden taholla - svenskeistä nyt puhumattakaan.

Tieliikennemäärärahat ovat kansanedustajille ja eduskuntaryhmille vain valitettevan helppoja kohteita. On kovin konkreettista näyttää omassa vaalipiirissä, "että tämän tien minä tänne hankin". Jos jotain pitää laittaa uusiksi, niin parempiakin kohteita olisi.

Työsuhdematkalipusta sen verran, että se nyt on tainnut olla aika monen muunkin kuin kepun ajama hanke. On hyvä, että periaatepäätös siitä saadaan nyt aikaan, mutta taso on kovin riittämätön, ei sillä 25% korvausosuudella ihmeitä tehdä. Todellisen tason pitäisi olla siellä 75%, jos toden teolla haluttaisiin panostaa asiaan.

Ei kommentteja: