maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Saksa jatkuu

BBC arvioi eri hallitusvaihtoehtoja sivuillaan. Tilanteen yllättävyydestä kertoo jo sekin, että ottavat suhteellisen vakavasti harkinnat useista eri koalitioista, joita ei ennen tätä ole edes vakavasti esitetty. Saksalaisen bloggaajan David Kasparin blogi, kertoo tarkemmin vaalin tuloksista.

On lähes pakko yhtyä siihen arvioon, että tälle hetkellä näyttää siltä, että tämä vaalitulos oli pahinta, mitä Saksalle saattoi tapahtua. Vahvan hallituksen muodostaminen näyttää mahdottomalta.

Vahvimman pohjan hallitus saisi edelleen kahden suuren liitosta, mutta vaikka yhdistäviäkin tekijöitä löytyy, niin kovin erimielisiä ollaan. CDU tuskin pystyy ottamaan vihreitä tai vasemmistopuoluetta vahvistamaan koalitiota liberaalidemokraattien kanssa. Vihreiden kanssa on jonkinasteinen mahdollisuus olemassa.

Vasemmisto - Die Linke - taas ei halua hallitukseen SPD:n kanssa, onhan sen nykyinen kannatus pitkälti kritiikkiä harjoitetulle hallituspolitiikalle. Lisäksi sinne loikanneita demareita karastetaan aika pahasti. SPD:n mahdollisuus mennä hallitukseen ilman CDU:ta on siinä, että liberaalidemokraatit suostuvat mukaan, päästäkseen usean vuoden tauon jälkeen takaisin valtaan. Tämäkään ei ole todennäköistä.

Jos vetoa pitäisi lyödä, niin kahden suuren liitto olisi veikkaukseni. Tosi pitää muistaa, että Dresdenin vaalipiiri saattaa vielä 2. lokakuuta muuttaa tilannetta, kun sen myöhennetyt vaalit on pidetty.

Vaalitulos herättää senkin mielenkiintoisen kysymyksen, että miten puolueiden pitää toimia ristiriitaisen tuloksen kanssa. Äänestäjien tahdon, kun voi tulkita tarkoittavan sitä, että nyt pitää ottaa lusikka kiltisti käteen, niellä erimielisyydet ja alkaa hoitaa asioita. Tai sitten sitä, että eri puolueilta vaaditaa nimenomaan niiden omaa politiikkaa, eikä kompromisseja haluta.

Ei kommentteja: