keskiviikkona, syyskuuta 14, 2005

Tekijänoikeuslaki uudelleen auki

Eduskunta avaa suuressa valiokunnassa tekijänoikeuslain uudelleen. Tämä kannattaa pistää merkille niin vaikuttamismielessä kuin sen erityisyyden takia.

Hallituksen lakiesityksiä ei usein dramaattisesti muuteta eduskunnassa. Niihin tehdään vain pieniä viilauksia, kuten tekijänoikeuslain kohdalla kirkossa soitettavan musiikin kanssa, mutta varsinainen pääasiallinen sisältö ei muutu.

Tämä johtuu tietysti yksinkertaisuudessaan siitä, että hallituspuolueiden kansanedustajat äänestävät yleisesti ottaen hallituksen esitysten puolesta. Esitykset on jo eduskuntaan tullessaan neuvoteltu puolueiden välillä, eikä niitä avata ilman suurta yhteisymmärrystä. Tekijänoikeuslaki kuuluu varmaankin sarjaan, josta melkoinen osa kansanedustajista ei riittävässä määrin ole kiinnostunut ja he ovatkin heränneet asian vasta saatuaa siitä ilmeisen runsaasti palautetta.

Itse asiassa parasta mitä tekijänoikeuslaille voisi nyt tapahtua, on se, että hallitus vetäisi esityksensä pois ja valmistelisi sen uudelleen. Muuten on vaarana, että siihen tehdään lisää lähinnä kosmeettisia muutoksia ja eduskunta antaa lausuman laista, joka ei kuitenkaan välittömästi johda mihinkään.

Toivottavasti suuri valiokunta pystyy oikeitakin muutoksia tekemään. Samalla on kuitenkin aiheellista viestittää hallitukseen päin, että laki olisi syytä vetää takaisin ja palata korjatun esityksen kanssa asiaan vähän myöhemmin.

Nyt olisikin aiheellista laittaa kiivaasti viestejä hallitusryhmien vetäjille (ja ministereille muutenkin) sekä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien vetäjille, jotta nämä ottaisivat ja vetäisivät esityksen pois eduskunnasta. Pieni mahdollisuus tähän voisi olla olemassa, kun kerran eduskunta asiaa vielä harkitsee. Eikä hallitus välttämättä halua, että oppositio pääsee (ainakaan liikaa) lakia sorkkimaan. Toki edustajia, varsinkin suuren valiokunnan jäseniä, kannattaa myös pommittaa.

Ei kommentteja: