tiistaina, syyskuuta 13, 2005

Ministerikierrätyksestä tapa ?

SDP: n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta kommentoi ministerikierrätystä todeten, että tästä voisi tulla jatkossa tapakin.

Toveri puoluesihteeri, toivottavasti ei tule. Kierrätyksellä tässä nykyisessä tilanteessa oli tietyt perustelunsa, nekin osan epäselvät ja näkökulmasta riippuen myös epätoivottavat. Nyt kyseessä on tietoinen riskinotto kohti seuraavia vaaleja, pyritään hakemaan lisää kannatusta sopivilla alueilla ja kohderyhmissä, jotta voidaan olla hallituksessa jatkossakin.

Pysyvänä tapana ministerikierrätys ei nyt vaan toimi. Ministerin pitää pystyä johtamaa ministeriötään ja politiikan lohkoaan mahdollisimman suvereenisti. Mitä vähemmän hän on niin sanotusti "asioiden päällä", sitä enemmän valtaa on valmistelevilla virkamiehillä ja avustajilla. Tämä ei ole poliittisen järjestelmän toimivuuden kannalta mitenkään toivottavaa. Mitä enemmän ministereitä vaihdellaan, sitä vähemmän heillä on mahdollisuus olla todella perillä ministeriönsä asioista ja sitä enemmän he ovat pelkkiä puhuvia päitä.

Jatkossa onkin edelleen syytä pyrkiä siihen, että ministerivastuuta kantavat pystyvimmät ja osaavimmat. Ministeriys ei saa olla poliittinen palkinto tai äänientavoitteluun tähtäävä puolueen sijoitus.

Ei kommentteja: