maanantaina, lokakuuta 03, 2005

Yksittäistapaus?

Viikonlopun pienehkö poliittinen pommi, oli mep Hannu Takkulan veto ryhtyä farisealaisen puolueen presidenttiehdokkaan Bjarne Kalliksen kansalaisvaltuuskunnan vetäjäksi.

Maalaisliitossa oli tämä ilmeisesti tiedossa, eikä asia tällä kertaa tullut yllätyksenä, joskin melko varmasti pyytämättä. Takkulalla ei sinänsä ole mitään merkitystä Kalliksen kampanjan kannalta, Kalliksesta ei tule presidenttiä.

Mielenkiintoisempaa ovat ne syyt, joita Takkula listasi siirrolleen. Samoin se, että Kallis kertoi odottavansa "vielä suurempaa lottovoittoa" lähiviikkoina. Ja kertoi tällä tarkoittavansa saman tyyppisten ihmisten tuloa mukaan kampanjaansa.

Takkulan syytä lähtivät hänen vanhakristillisestä vakaumuksestaan ja sen aiheuttamista mielipiteistä hedelmöityshoitojen ja samaa sukupuolta olevien liittojen suhteen. On tunnettu tosiasia, että maalaisliitto on ollut vahva kokoava voima myös lahkolaiskristityille ja vain kovapäisimmät tapausket ovat menneet suoraan farisealaisiin. Maalaisliitto on kd:n ohella ollut myös se kaikkein traditionaalisin puolue suhteessa arvoliberaaleihin kysymyksiin, joskin se kuva on hiukan alkanut murtua.

Mielenkiintoista onkin nyt nähdä mitä tästä seuraa. Onko kepusta irtoamassa osa tästä itseään kristilliseksi kutsuvasta väestä ja siirtymässä kohti farisealaisia? Voisi myös odottaa, että Kalliksen hyökkäys kepua kohtaan saattaa lopullisesti päättä kauan jatkuneen vaaliliittoyhteistyön. Takkula saattaa olla yksittäistapaus, mutta merkkejä ristiriidasta maalaisliiton johdon ja sen tietyn perinteisen kentänosan välillä on nähtävissä. Yksittäistapaus vai puolueriita?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko tosiaan sitä mieltä, että Takkulan toimilla olisi joitakin kauaskantoisempia vaikutuksia maalaisliitossa?

Olen seuraillut herran edesottamuksia siitä lähtien, kun hän oli maalaisliiton puheenjohtajaehdokkaana. Lyhyesti, kaveri on far out, tai vieläkin kauempana maalaisliiton poliittisesta keskiöstä.

Vaikka olisihan se tietysti hienoa seurata maalaisliiton hajoamista kahtia, vaikka minusta kyllä tuntuu, että syyllistyt tässä demarina jonkinlaiseen toiveajatteluun, ovathan tuoreet kannatusluvut edelleen sen kuuluisan parin prosentin virhemarginaalin sisällä...

Petteri Oksa kirjoitti...

Takkula on very far out, myönnän. Yritinkin kiinnittää huomiota lähinnä noihin argumentteihin ja niiden takana oleviin mahdollisuuksiin.

Jos rahaa pitäisi laittaa likoon, niin löisin vetoa yksittäistapaus Takkulan puolesta. (Tosin joku väki häntä äänestää ja...)