perjantaina, lokakuuta 21, 2005

Perjantaipohdintaa

Pohdinta yksi. Velkaantuminen on kovin helppoa. Eilen töistä lähtiessäni en vielä tiennyt, että iltaan mennessä on velkapääomaa lisätty ihan reilusti. Kävimme tarjouksen houkuttelemina vaimon kanssa autokaupassa.

Itse meille tehtyy tarjoukseen emme tarttuneet. Tartuimme tosin toiseen kaupasta löytyneeseen farmariin, joka tuntuisi sopiva lisääntyvään autotilatarpeeseemme hyvin. Koeajolle. Takaisin kauppaan ja kaupat. Myyjä kysyi työnantajan ja ammatin, vain minulta. Muuta ei tarvittu, ei palkkatodistuksia, ei mitään. Kaupat oli tehty ja 4 - 6 viikon päästä meille toimitetaan uusi auto.

Pohdinta kaksi. Ulkoministerin ääneenajattelusta ja mep Hymysuun juoruiluista paisui eläämää suurempi soppa. Europarlamentin konservatiivit kyseenalaistivat jo Suomen mahdollisuudet hoitaa Eu puheenjohtajuutta.

Sinänsä Tuomioja ajatteli ihan oikein. Europarlamentti ei ole oikein mikään parlamentti, sillä ei ole suoraa lainsäädäntövaltaa, eikä se ole suorassa vastuussa oikeastaan mistään. Filosofisemmin voi myös todeta, että miten unionilla voi olla demokraattinen parlamentti, kun ei ole eurooppalaista kansaa (demos), joka voisi käyttää eurooppalaista valtaa (kratos)?

Onko ylikansallinen demokratia äänioikeuden kautta siis edes mahdollinen? Vai onko kysymyksessä näennäisdemokraattinen valinta? Toisaalta voi ihan hyvin kyseenalaistaa koko kansakäsitteen tai minkään kansan olemassaolon. Kuitenkin jotta kansanvalta voisi toimia, niin tarvitaan samoilla arvoilla ja samassa "tilassa" oleva ihmisjoukko, joka voi käyttää valtaa. Euroopan Unioni nimisessä rakennelmassa tämä on vielä hakusessa.

Europarlamentin osalta ei kuitenkaan kelloa voi kääntää taaksepäin. Paluuta kansallisista parlamenteista valittuihin edustajiin ei ole.

Ei kommentteja: