tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Saattajia, Rouva Presidentti!

Tasavallan presidentin matkoille saattaminen on saanut hassut mittasuhteet mediassa. Ikäänkuin jollekin asian varsinaiselle osapuolelle tässä olisi jokin ongelma.

Kysymyshän on siitä, että presidentin kanslia on lähestynyt valtioneuvostoa kirjeellä todeten, että jonkun ministerin olisi oltava saattamassa presidenttiä ulkomaanmatkoille. Valtioneuvosto on kirjannut asian. Halonen itse kommentoi asiaa toteamalla saattokysymyksen olevan valtioneuvoston ratkaistavissa. Hän ei siis (käsittääkseni) missään vaiheessa ole ollut itse aktiivinen asiassa. Pikemmin eilen uutisissa väläytetyssä pätkässä hyvinkin kiusaantunut.

On ministerien ja virkamiesten ajanhukkaa käydä saattamassa tp:tä matkoille. Eihän siinä tämän päivän maailmassa enää tunnu mitään järkeä olevan. Kysymyksessä on vanha seremonia, jonka voisi lopettaa. Ei tasavalta tarvitse tällaisia seremonioita. Kun tp painuu ulkomaille, hän lähtee työmatkalle, ei siinä sen kummempia seremonioita tarvita.

Halonen on todennäköisesti antanut ohjeistuksen olla, koska häntä muutenkin on syytelty presidenttiyden arkipäiväistämisestä (missä ei minusta ole todellakaan mitään pahaa). TP:n kanslian protokollan vahtijat ottivat nyt asian esiin ja se päätyi julkisuuden pyöritettäväksi. Toki kanslian protokollaihmiset tekevät vain töitään, mutta ihan oikeesti, eikö tuollaisen pelleilyn voisi antaa olla?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jätätkö ihan huomaamattasi vähiin nuo "äjjät" myös kirjoittaessasi?

Anonyymi kirjoitti...

Virkamiehellä on tasan niin paljon valtaa kuin heille annetaan. Muodollisesti ottaen virkamies on juoksupoika (sama koskee myös hallitusta suhteessa eduskuntaan). Luottamushenkilön tehtävä on hänet myös sellaisena pitää.

Petteri Oksa kirjoitti...

Anonyymi, nyt ei ymmärrys riitä "äjjät"? Was?

Ruso, jep juuri näin. Luottamushenkilöillä on vain turhan usein tapana karata piiloon virkamiesten selän taakse

Anonyymi kirjoitti...

Viittasin tunnetusti huvittavaan ärrävikaasi, mutta mitäpä tuosta. Tuo näkemyksenne luottamustehtävän hoidosta on muuten ihan potaskaa.

Petteri Oksa kirjoitti...

Jiihaa! Netti on hieno väline, nyt mulle diagnosoitiin ärrävika, jota en koskaan enkä missään vaiheessa ole tiennyt omaavani, how wonderful!

Näkemykseni luottamustehtävien hoidosta saattaa olla potaskaakin. Saattaa toki olla olemattakin. Puolustan vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden oikeuksia sekretiariaattia vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kanssasi aivan samaa mieltä Petteri - kyllä nämä ikivanhat saattamisseremoniat ovat suorastaan naurettavia ja aivan poistamiskelpoisia.

Henrikin jotenkin negatiivissävytteiseen yleiseen virkamieskäsitykseen hiukan haluaisin ottaa kantaa, vaikka voinee olla, että otan negaatio-fiiliksen väärinkin tekstistäsi. Mutta jotenkin tietty sävy ilmenee tuosta. "Virkamiehellä on tasan niin paljon valtaa kuin heille annetaan.." Useinkin viimeisin julkisuuteen näkyvä "valta" on esim. ministerillä, mutta hyvin usein virkamiehillä taustalla on ansioidensa ja tietotaitonsa kautta olennaista aivan sitä aitoa käytännön valtaa. En ole varma mihin tuolla viittasit ja voi olla, että enpä innostu tällä kertaa tämän enempää.

Tyhjänpäiväiset seremoniat voisi heittää romukoppaan.

ps.mitä mieltä Conan O'brienin tarja mainoksesta? tuskinpa kovin aidosti omaa kiinnostusta suomen presidentinvaaleihin..haiskahtaa että sovittua ja ostettua, paljollako? hieman muovinen mainos meikäläisen suuhun.. en ole vielä varma annanko ääneni Tarjalle, mutta tällä kikalla ei ainakaan tavoitella minun ääntäni, joskin en varmaan ollutkaan siinä varsinaisessa kalastelu segmentissä, eikä tällä nyt tyrmätäkään sitä mahdollisuutta äänestyskopissa.. kuitenkin kommentteja tuosta kaivaten ;).

Petteri Oksa kirjoitti...

Valtiotieteilijä,

Yritin kysellä, mutta kukaan ei kyllä ole tietoinen tai myönnä, että tuossa Conan jutussa olisi mitään järjestettyä.

Enkä myöskään ole tietoinen, että kellään sellaisia suhteita olisi jolla tuon voisi järjestää. Enkä ymmärrä, miksi Conan tai ohjelmaa tekevä tuotanto voisi olla neuvoteltavissa/vedätettävissä tällaisen taakse.

Voihan se olla järjestettyäkin, mutta henkilökohtaisesti en usko.

Lehto Seppo AKS tämän päivän Suomi ottakoon mallia miten ennen hoidettiin kommarien vastustaminen kirjoitti...

HUOMIO HUOMIO http://www.kavkaz.fi/tavoitteet.html

Ulkoasiainministeriön erillislausunnollaan hyväksymät tavoitteemme:

Yhdistyksen nimi:
Moskovan keskushallinnon eli Neuvostoliiton ja Venäjän Federaation kansanmurhien ja sotarikosten korvaus- ja totuusyhdistys r.y.

Sääntöjen 2 §:stä Tarkoitus ja toiminta:

1. Vaadimme tunnettujen ja tiedettyjen "neuvostopartisaanien" luovuttamista Suomeen tuomioharkintaa varten epäillyistä sotarikoksistaan Suomea ja suomalaisia kohtaan.

2. Vaadimme Suomelta ryöstettyjen ns. sotakorvausten eli ryöstösaaliin takaisinmaksatusta kaikkine pääomineen ja laillisine korkoineen, sekä miehitettyjen alueidemme palautusta välittömästi ja siinä yhteydessä 14.10.1920 Tarton rauhansopimuksen uudelleenratifioimista kaikkine artikloineen.

3. Vaadimme Moskovan alueen edustajilta eli Kremlin hallinnolta täysimittaista sotakorvausrahastojen synnyttämistä, siinä mittakaavassa kuin mitä Saksa ja Itävalta ovat tehneet toisen maailmansodan jäljiltä.

4. Vaadimme Tsetsenian kansanmurhaan 1994-1996 ja vuodesta 1999 uudelleen käynnistetyn kansanmurhan ja joukkotuhon Moskovan Kremlin hallinnon vastuullisia kuten esim. Vladimir Putinia Haagiin syytettäviksi samoilla perusteilla, kuin Slobodan Milosevicia esikuntineen. Viittaamme mm. Jelena Bonnerin lausumiin Timo Hämäläisen artikkelissa "SIVUSILMIN" HS:ssa 1.3.2001 s.B7: "Jelena Bonner ja Venäjän demokratia": "Uuden Venäjän suurin turmio ja häpeä ovat kaksi Tsetsenian sotaa ja Tsetsenian kansan tosiasiallinen kansanmurha". Mahdollisuuksien mukaan pitää Tsetsenialle taata sen kansalliset rajat sen mukaan mitä ne olivat ennen Stalinin hirmutöitä ja etnisiä karkoituksia 1940-luvulla, sekä korvauksia ko. silloisista ihmisoikeusrikoksista nykyiseltä Moskovan oblastin eli alueen Kremlin hallinnolta vähintään samassa mittakaavassa, kuin Saksa on maksanut Kolmannen Valtakunnan vainokohteille ja heidän omaisilleen.

5. Kremlin hallinnoimat ulkomaiset rahavarat ja sijoitukset vaadimme jäädytettäviksi, kunnes sitova poliittinen ja juridisesti pätevä sopimus on tehty korvausrahastosta eri kansallisuuksien hyväksi vastaavallalailla, kuten ns. Kolmannen Valtakunnan ajan pakkotyöläisille v. 1999. Neuvosto-Venäjän perikunta ei ole maksanut vielä mitään sotarikoksistaan ja miehityksistään, vaan on päätynyt tekemään uusia Tsetseniassa.

6. Kulttuuriperinnön vaaliminen tuleville sukupolville kokonaisessa ja ehyessä Suomessa, samoin kuin muillakin Kremlin rikoksista kärsineillä kohteilla ja kansoilla ilman leninismi-stalinismin ja isovenäläisyyden rikosten hyväksyntää ja miehitystä.

Viitteet:
Ulkoasiainministeriön lausunto HEL1011-13
Yhdistysrekisterin Rek.nro. 188.193