perjantaina, lokakuuta 07, 2005

Sydämeni jäi Kosovoon

Uutiset kertovat, että YK saattaa aloittaa Kosovon aseman käsittelyn piankin. Kosovoa on 1990 luvun lopun kriisistä alkaen käsitelty toki paljonkin, mutta yhä kysymys on ratkaisematta.

En juuri nyt aio enempää kirjoittaa Kosovosta ja alueen ongelmista tai niiden ratkaisuyrityksistä. Tuosta uutisesta vain nousi esiin muistumia. Kosovon sota oli käännekohta omassa kansainvälispoliittisessa ajattelussani.

Asennoitumiseni Nato:on ja ennenkaikkea Yhdysvaltoihin sotilasliiton johtajana oli ennen Kosovoa varovaisen myönteinen. Turvallisuuspoliittinen viattomuuteni kuitenkin hautautui pommitusten myötä Balkanin multiin. Sydämen jäi Kosovoon.

Ajat muuttuvat, mutta vielä en ole kokonaan unohtanut sitä, kuinka maailman suurin sotilasmahti hyökkäsi Etelä-Suomen kokoista aluetta vastaan. Ja kuten jälkikäteen kävi ilmi, osin tekaistuin perustein. Sitä kysyy itseltään, onko mikään oikeasti muuttunut sen jälkeen?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi ja hmmm... oletko muuten tullut lukeneeksi Gerald Oberansmayrn kirjaa Supervalta EU - Euroopan Unionin militarisoimisesta, Like 2005?

Sydämeni jäi aikoinaan samoille tietämille, mutta työkeikasta on jo toistakymmentä vuotta...

Johan