torstaina, lokakuuta 27, 2005

Kampanjavalinnat ja syvä sanoma

Kokoomuksen lanseerattua Niinistölle kampanjasloganin "Työväen presidentti" on aiheesta syntynyt vilkastakin keskustelua. Katso Esan blogi ja Lipsanen&Ruso.

Tarja Halosen kampanjan sininen värivalinta on myös ollut keskustelujen aiheena.

Kysymys on pelkästään kampanjavalinnoista. Kokoomuksen "työväen presidentti" valinta on rohkea, ja pakko sanoa että kyllä on Vantaassa paljon vettä virrannut, että tällainen on mahdollista. Pisteet myös siitä, että näyttävät tällä valinnallaan olevan tosissaan haastamassa Halosen. Aiemmin jo näytti siltä, että tyytyvät peruskampanjaan ja varmistelemaan kannatusta eduskuntavaaleihin.

On sitten aivan eri asia, miten Niinistön aiempi toiminta on suhteessa hänen mainoksissaan mainostamansa vahvaan valtiontalouteen. Ja kuinka kokoomuksen paikallinen politiikka on suhteessa työntekijöiden etuihin. Velanmaksupolitiikan voi nähdä vahvan valtiontalouden puolustamisena, mutta pitkälle viety puuttumattomuuden periaatte taas toisaalta ei.

Niinistön kampanjavalinnassa on kysymys markkinallisen ristiriidan avulla ratsastamiesta. (suur)Pääoman puolue kääntää sanomansa palvelemaan työntekijöitä. Osin kohdillaan, osin ei.

Halosen värivalinta on myös täysin kampanjakamaa. Yritetään tulla lähemmäksi vaalit ratkaisevia toimihenkilönaisia häivyttämällä aatteelliseksi miellettyä punaväriä. Samalla ärsytetään vasemman laidan tukijoita, mutta ajatellaan että se menee, koska heidän oletetaan käyttävän äänensä Haloselle joka tapauksessa.

Mielenkiintoista on se, kuinka kaikki puhuvat arvovaaleista, mutta pyrkivät liudentamaan arvoihin liitettyjä asioita kampanjan ilmeissä. Toinen mielenkiintoinen asia on se, että jos presidentinvaalit ovat arvovaalit ja Halonen kerää sellaiset kannatusluvut kuin kerää, niin mitä sitten ovat eduskuntavaalit, jossa vasemmistopuolueet eivät tällaisiin lukuihin ole päässeet. Ihmiset eivät siis äänestä eduskuntavaaleissa arvojensa mukaan, vai?

1 kommentti:

Jukka kirjoitti...

Mies esiintyy kerran jossain tyyliohjelmassa ja sit susta tuli värikonsultti. Loistavaa!!! Indeed you are a man of many talents.

Onhan tuo strategiana ihan mielenkiintoinen ja kuvaa sitä, että ehkä Kokoomus aikookin yrittää tosissaan. Taktiikkana pitää nostaa hattua. Tuskin kukaan osasi odottaa, että Saulista tehdään duunari.

Tosin tämä todistaa sen tosiasian jota olen jo kauan yrittänyt lyödä ihmisten tajuntaan: Kyllä Luxemburgilainen pankkiiri voi olla demari!