maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Virkavalta demokratian uhkana

Kunnallisdemokratian, pätee valitettavasti yhä useammin myös kansallisella tasolla, pahin uhka on virkavaltaistuminen. Tarkoitan kunnallisen kansanvaltamme tilannetta, jossa päätöksiä tehdään jatkuvasti enemmän esittelevien virkamiesten tahdon mukaan, vaaleissa valittujen luottamushenkilöiden lyödessä "kansanvalta hyväksyy" leiman päätöksiin.Valta kunnissa ei ole niinkään annettu kuin aste asteelta liukunut yhä enemmän virkamiesten käsiin.

Ymmärrän täysin, että kysymys on hyvin pitkälle ajankäytöstä, virkamiehet tekevät asioitaan työkseen, kokopäivätoimisesti. Hyvin harvalla, itse asiassa juuri kenelläkään luottamushenkilöllä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta samanlaiseen perehtyneisyyteen.Siitä huolimatta liian usein tulee kuulemaan, näkemään ja kokemaan tapauksia, joissa poliitikot sanovat ettei heillä ole vaihtoehtoja, tai valtaa, vaikuttaa asiaan.

Jos joku kunnallispoliitikko sanoo, ettei hänellä ole mahdollisuuksia, aikaa tai kykyä kyseenalaistaa esittelyä, niin minä sanon hänellä, että tuossa on ovi, on sinun aikasi jättää vaikuttaminen taakse. Poliitikko joka (sokeasti) luottaa esittelyyn, on jo menettänyt valtansa.

Poliitikkojen tulee pitää vallastaan kiinni ja käyttää sitä. Vaikka virkamiehet kuinka vastustaisivat ja sanoisivat, että nyt tehdään huonoja päätöksiä. Ei poliittinen näkemys voi - eikä saa - horjua siitä, että esittelijä on sen kanssa eri mieltä. Myös ristiriidat, erimieliset esitykset ja niiden ratkominen kuuluvat politiikkaan.Virkamiesten vallan suurin lisääjä on ammattitaidottomat poliitikot, jotka eivät osaa kokoustekniikkaa ja tunne lakien heille suomia valtaoikeuksia. Se antaa virkamiehille heille kuulumattoman vallan hallita kokoustilanteita ja päätöksentekijöitä.

Nih.

Ei kommentteja: