lauantaina, elokuuta 04, 2007

Ruoka alv

Maalaisliiton kestoaihe ruuan arvonlisäveron alentaminen pyörii taas tai edelleen politiikan pintavesissä. Hallituskumppani yrittää kovastikin pyristellä irti hallitusneuvotteluissa annetusta lupauksesta alentaa verokantaa.

Tällä veronalennuksellahan ei ole muuta tekemistä ihmisten tai pikemminkin tavallisten makkaransyöjien tukemisessa kuin kaunis keppihevonen. Halvempi ruoka kun kuulostaa aina hyvältä useimpien korvissa ja mielissä.

Johtava hallituspuolueemme Maalaisliitto kannattaa ja ajaa tätä alennusta lähinnä vain siinä toivossa, että osa alennuksen aiheuttamasta kauppojen katteiden noususta saadaan siirrettyä maataloustuottajien kukkaroihin. Sama tapahtuu, jos kaiken järjen vastaisesti alennus siirtyy kokonaan hintoihin ja se johtaa ruokatuotteiden kulutuksen kasvuun oikeilla sektoreilla. Perinteiselle tukijajoukolle, kun ei ole tukien ylläpidon lisäksi mannaa saatu pelloille sadetettua viime vuosina. Puolueen etäpesäke MTK tarvitsee voitelua, viime vuodet ovat menneet pikemminkin erimielisyyksien merkeissä.

Kuten Jukka on huomauttanut, kannattaa katsoa vain Keskon kurssikehitystä vaalien jälkeen, jotta näkee miten markkinat ruuan alvin vähennysodotukseen suhtautuvat. Ei se kurssi olisi noussut, jos alennuksen ei odotettaisi siirtyvän katteisiin ainakin osittain. Jos viiden prosentin alennuksesta yksikin siirtyy suoraan katteisiin tekee se etenkin suurten kauppojen ja ketjujen kyseessä ollessa merkittävän lisän voittoihin.

Toinen porvaripuolue taas haluaa käytettävissä olevat rahat mieluummin toisiin kohteisiin kuin ruokakauppiaille ja maataloustuottajille. Lisäksi alennus on leimallisesti niin maalaisliiton heiniä, että siitä seuraavat mielikuvapisteet valuvat automaattisesti heidän laariinsa.

Ei kommentteja: