keskiviikkona, elokuuta 22, 2007

Nyt tarvittaisiin asuntopolitiikkaa

En tiedä onko kiittäminen ministeri Vapaavuorta, mutta tunne on sellainen, että asuntoasiat ovat olleet julkisuudessa enemmän kuin aikoihin. Ja etenkin - ilahduttavasti - vuokra-asumisen osalta. Tietysti se, että sijoittajat kotiuttavat asunnoista voittojaan ja pistävät kämppiä rahoiksi, saattaa vaikuttaa asiaan. Onhan se puhututtava ilmiö, kun seudulla, jossa jo etukäteen on pula vuokra-asunnoista, syntyy vielä pahempi pula, kun olemassaolevaa asuntokantaa myydään.

Olen asian ajatellu niin, että kaikki muu paitsi sellainen keskustelu - ja toimenpiteet! - jotka johtavat vuokra-asuntojen määrään (radikaaliin) kasvuun, on melko turhaa. Vain lisäämällä (voimakkaasti) tarjontaa voidaan hillitä vuokratason nousua - puhumattakaan vuokrien laskemisesta. Asuntoja omistavat tahot tietysti haluavat niistä parhaan mahdollisen saatavilla olevan tuoton, joten yhteiskunnallista interventiota kaivataan - mitenköhän se asuntoministeriltämme onnistuu.

Jotta vuokralla asuminen olisi todellinen vaihtoehto, sen pitäisi olla selkeästi halvempaa kuin omistus(laina)asuminen. Vaikka asuntojen hintojen taso tunnetaan, tällä hetkellä ei olla lähelläkään tätä tilannetta.

Vuokra-asuntojen rakentamiseen tarvitaan erilaisia tukimalleja (porkkana), pakkokeinoja (omistusasumisen rakentamisen ehdoksi myös vuokrarakentaminen), satsaamista yhteiskunnalliseen tuotantoon. Tai jotain - odotellaan että lama korjaa tilanteen, kun asuntoja taas markkinatilanteesta johtuen tulee vuokralle lisää.

Ei kommentteja: