torstaina, elokuuta 16, 2007

Demokratia on kylmää

SDP:ssä käynnissä olevasta - ainakin jonkinlaisesta - uudistuskeskustelusta on noussut esiin ajatus myös puolueen nimen muuttamisesta. Vanha herra Lehtinen heitti, että voisimme jättää sen sosiali -etuliitteen pois ja olla ihan vaan demokraatteja.

Saivarrelleenpa - aliarvostettu harrastus - nyt hetki. Pelkkä demokratia on hieno juttu sekin. Tiedättehän "power to the people!". Mutta pelkkä demokratia on aika kylmä, kalsa ja päämääräätön juttu. Se tarkoittaa vain sitä, että jonkinlaisella systeemillä saa kansa tai sen suuri enemmistö olla mukana päättämässä (valitsemassa päättäjiä) asioita. Eli demokraattinen puolue julistautuu vain tämän taakse. Demokratia on tapa järjestää päätösenteko. Siltä puuttuu kuitenkin sosiaalinen sydän, niin sanoakseni.

Oookei, ohjelmalla voidaan kertoa olevan jo paljon muutakin, mutta kuitenkin. Se etuliite kertoo suoraan myös jotain niistä arvoista ja tavoitteista, joita me demokratiassa haluamme olla edistämässä. Ihan samalla kuin esimerkiksi "kristillis" liite, kertoo toisenlaisista, omasta vinkkelistä ei-niin haluttavista tavoitemääreistä.

Jos nyt nimilappuja haluttaisiin viilata, niin perustellumpi vaihtoehto olisi hävittää tuo demokratia siitä nimestä. Älkää peljästykö, en aio nyt ilmoittaa valistuneen itsevaltiuden ilosanomaa. Se kuuluisa pointti on siinä, että demokratia on otettu puolueen nimeen kansainvälisen esimerkin mukaisesti - ja nimenomaan siksi, että sillä on voitu erottua ei-demokraattisista puolueista. Ja jos nyt nykysuomea tarkastelee, niin näitä jälkimmäisiä ei kauhiasti enää ole, liiku tahi hengitä. Keksitään nyt mieluummin kuitenkin jotain muuta kuin nimileikit.

Ja, pakko sanoa, voi Tamu - ei sen näin pitänyt mennä.

5 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Vähän samaa logiikkaa ilmeisesti liittyi liberaalisen puolueenkin tuhoon. Liberaalisuus - jos sillä tarkoitetaan yleistä suvaitsevaisuutta ja vapaamielisyyttä - on liian yleinen aate, että sen taakse joukolla ryhmityttäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mutta sen tiedän että alko voisi vaihtaa nimensä ja ottaa mallia postista. Postista tuli Itella, Alkosta voisi tulla Otella! Perjantai, Otellaan!

Hmm, olikohan tämä jo vähän vanha juttu... Jos oli niin arvaattekin jo että kirjoittajana oli -Koobra

Petteri Oksa kirjoitti...

Kaikki puolueet Suomessa (no, ehkä eräitä pienpuolueita lukuunottamatta) ovat liberaaleja puolueita. Liberalismi, ainakin klassisessa mielessä, läpäisee kaikki suuret aatesuunnat.

Tuo Otella juttu on jo ehkä vähän elähtynyt, mutta eihän se sen arvo laske ;)

Petri Mustakallio kirjoitti...

Aion itse vähän Otella tänään töiden jälkeen. Juttutupa klo 16, tulkaa muutkin ;)

Olikohan tämä ensimmäinen blogissa esitetty kaljalle-kutsu?

Petteri Oksa kirjoitti...

Ainakin tässä blogissa eka. Hyvä että osasin noudattaa kutsua, vaikka en sitä täältä ehtinyt ennen lähtöä lukeakkaan. Ihmeellisesti päädyin kuitenkin samaan ravitsemusliikkeeseen ja seuraan ;)