torstaina, syyskuuta 27, 2007

Järki alkaa voittamaan

Super hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen. Järki alkaa hoitajaliitoissakin siis voittaa. Ei lähdetä käymään kamppailua, jota on ellei mahdoton niin äärimmäisen vaikea voittaa.

Tehy voi teoreettisesti lähteä vielä yksinkin lakkoon, mutta se tuntuu äärimmäisen epätodennäköiseltä. En voi kuvitella sellaisia skenaarioita, mitä liiton johtajat voisivat laskea voittavansa, jos joukkonsa lakkoon veisivät.

Täytyy muistaa, että lakko on kuitenkin lakkoilijoille aina kallis henkilökohtainen ratkaisu. Siihen ei kovin kevyesti voida mennä. Lisäksi julkisen sektorin järjestöillä on aina se pelko, että jos taistelu ei onnistu, jäsenistö äänestää jaloillaan ja vaihtaa liittoa.

4 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

kunpa edes vaihtaisivat liittoa, mutta kun ne kyrpiintyneet siirtyvät useimmiten YTK-kassaan.

En tiedä, ehkä minä olinkin lakkoveikkaiuissani väärässä. Toisaalta Laitinen-Pesolan puheet ovat olleet sen luontoisia että hän ei tulle sopimuksen hyväksymistä ehdottamaan. Hänen ylitseenhän on kyllä ennenkin hallinto kävellyt ja hyväksynyt sopimuksen jonka L-P olisi hylännyt. Toisaalta nyt sekään ei taida olla kovin realistinen vaihtoehto: Liiton muut ryhmät eivät voi hyväksyä sopimusta niin että kokkarit jäisivät sanomaan "ei". Se kun jättäisi Kokoomukselle mahdollisuuden puolustautua hoitajien pettämispuheita vastaan: "me oltaisiin oltu valmiita taistelemaan, mutta demarit ja muut vetivät maton alta".

Petteri Oksa kirjoitti...

Osa tietty kyrpiintyy niin paljon, että lähtevät Loimaalle. Mutta liiton vaihtajiakin on. Nyt lasketaan muutamissa kymmenissä hoitajaliitoista tulleet jäsenet, jotka tulevat meille ilmoittaen, että eivät halua järjettömään lakkoon. Täytyy muistaa, että julkisella sektorilla tilanne on eri kuin monessa muussa sektorissa, koska vaihtoehtoisia liittoja, jotka kaikki ovat samassa sopimuksessa mukana, on useampi

Petri Mustakallio kirjoitti...

Hmm. mitäpä veikkaisit: jos Tehyläisille tehtäisiin kysymys kummassa tapauksessa olisit valmis eroamaan liitosta

1. Jos liitto menee lakkoon?

2. Jos liitto ei mene lakkoon ja hyäksyy sopimuksen?

Se mututuntuma mitä minulla on tuntemistani ko. liiton jäsenistä on, että ylivoimainen enemmistö on vaihtoehdon 2) takana. Käsittääkseni ko. liittokin on asiaa selvittänyt ja lakkovalmius siellä on hyvin korkea.

Petteri Oksa kirjoitti...

Sehän siellä yksi keskeinen ongelma onkin, että lakkohalukkuus on korkealla tasolla. Ongelma siksi, että johto ei sittenkään todennäköisesti halua joukkojaan lakkoon johdattaa. Mutta saattaa siis joutua tilanteeseen, jossa sinne mennään, kun kenttä on propagoitu siihen.

Vaihtoehto 1 pitäisi jakaa kahteen, eli mennään lakkoon, jolla saavutetaan tuloksia. Ja vaihtoehtoon, että lakkoon mennään ja sitten joudutaan nielemään nykyinen sopimus. Jälkimmäinen ei Tehylle ole missään olosuhteissa hyväksi.