maanantaina, elokuuta 15, 2005

Mutta mitä kuuluu pakkokaavoitukselle?

Pääministeri Vanhanen on asettunut tukemaan Kalliomäen ehdotusta pakkokaavoituksesta. Kalliomäen ehdotusta olen jo kommentoinut kerran ja toisenkin.

Palaan vielä tähän asiaan, koska se on useammastakin syystä mielenkiintoinen. Ensinnä, pakkokaavoitus keinona puuttua tonttitarjontaan on poikkeuksellisen raju politiikan toimi. Toiseksi, pakkokaavoituksen eteneminen muodostaa mielenkiintoisen poliittisen prosessin. Kolmanneksi, tämä prosessi muodostaa selkeän ikkunan tämän hallituksen politiikkaan.

On hyvä huomata, että hallituksen kolmas osapuoli - se pakollinen mukanaolija - rkp vastustaa esitystä Enestamin suulla. Tämä hallitus toimii pitkälle "kolmen koplan" vetämänä. Eli jos ruotsalaiset pitävät vastustuksesta tiukasti kiinni, niin hanke joko ei toteudu tai sitten heitä hyvitellään, jollakin heille tärkeällä erityiskysymyksellä. Jälkimmäinen tapahan on rkpläisten pääasiallinen tapa pitää huolta äänestäjistään.

Kuntaliitto vastustaa esitystä, mutta se ei ole yllätys. Mikä tahansa kuntien toimintaan puuttuva tai niitä koskeva muusesitys saa Kuntaliiton takajaloilleen. Kuntaliiton ongelma onkin, että valtakunnanpolitiikka on jo luokitellut sen "ei, ei ja muistinko jo mainita, että ei" ajattelulla toimivaksi instanssiksi. Kielteinen kanta on kuitenkin syytä noteerata, koska silläkin varmasti on omat vaikutuksensa.

Pakkokaavoitusta tai mitään sen suuntaista toimea ei ole hallituksen ohjelmassa. Siitä huolimatta pääministeri sanoi, että asia voisi olla esillä jo nyt budjettiriihessä - eli hyvin nopealla aikataululla. Tämä tarkoittaa sitä, että asiasta on varmasti keskusteltu Kalliomäki-Vanhanen akselilla ennen Kalliomäen ensimmäistä ulostuloa. Se taas puolestaan tietää sitä, että hankeella on edellytyksiä mennä eteenpäin sekä sitä, että päähallituspuolueiden yhteistyökyky on hyvä huolimatta budjettiin liittyvästä piikittelystä - molemmin puolin.

Pakkokaavoitukseen liitetään kaksi tavoitetta eli tonttien hintojen kurissa pitäminen sekä tonttien riittävä tarjonta. Osin kysymys on saman kolikon ominaisuksista, mutta ei täysin. Tämä hallitus kaipaa vielä näyttöjä asuntopolitiikasta ja ilmeisesti on todettu, että suunnitellut toimet eivät ole riittäviä. Näin ollen on ollut tarpeen keksiä uusia ideoita, mihin piikki tämä esitys pakkokaavoituksesta ilmeisesti menee.

Ei kommentteja: