maanantaina, elokuuta 08, 2005

Yleisurheiluväen tuskaa

Hesarin Sunnuntailiitteessä, sunnuntaidebattipalstalla, oli kiistakirjoitus, jossa tuolle palstalle tyypillisesti kovasanaisesti ruodittiin yleisurheilun tilaa. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin lopun toteamus siitä, miksi yleisurheilua edelleen pitää markkinoida ja kouluissa harrastaa. Syy on siinä, että yleisurheilussa oppii liikunnan perustaitoja ja se "kasvattaa".

Oma vastaukseni on se, että yleisurheilu olisi jätettävä vähemmälle, varsinkin kouluissa. Yleisurheilulajit ovat "minä,minä" lajeja, joissa urheilija on yksin ja keskittyy voittamaan itsensä lisäksi kanssakilpailijansa. Harjoittelu ja kilpailu on väistämättä yksilökeskeistä hommaa.

Joukkuelajit sosiaalistavat ja opettavat myös ryhmässä toimimista, yksilöllisen menestymisen sijasta. Taktinen puoli on myös hieman eri luokkaa jalkapallossa kuin keihäänheitossa.

Ei yleisurheilua mitenkään väheksyä pidä, tai kouluista kokonaan siivota. Mutta kyllä koululiikunnassa painon pitää olla joukkuelajeilla, joissa on tarjolla onnistumisen kokemuksia huomattavasti useammalle.

Ei kommentteja: