sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2007

Vaaliveikkaus

Vaaliveikkausten tai arviointien teko on pitkälle hupia ja osa poliittista viihdettä. On arvioita ja toisia arvioita, erilaisilla kaavoilla laskettuja, asiantuntevia ja vähemmän sitä. Parhaat arviot olen toistaiseksi kuitenkin vaalien alla kuullut niiltä, jotka eivät yritä laskea vaalitulosta erilaisten muuttujien avulla, vaan perustavat arvionsa politiikan tuntemiseen ja ”nenäänsä”.

Olen toistanut jo moneen kertaan näiden vaalien tasaisuudesta. En viitsi lähteä arvioimaan tarkkaa kannatusta puolueille, koska tarkkojen prosenttien veikkailu on nimenomaan veikkailua. Vaikka nimenomaan veikkailua omaksi huviksi tämäkin on.

Lähtökohtana on se, että maalaisliitto kärsii hallitusvastuusta enemmän kuin demarit. Tämä siksi, että SDP on ollut hallituksessa jo pidempään ja hallitusvastuun aiheuttama vaikutus kannatukseen on jo tullut edellisissä(kin) vaaleissa. Kokoomus ei pysty täysin hyödyntämään oppositiopotentiaaliaan, koska ei oikein osaa päättää mistä kulmasta se tulisi päälle, yrittääkö täysiä, vai varmistella hallituspaikkaa. SDP taas kärsii siitä, että vaaleissa ei ole varsinaisesti päästy asiaan.

Maalaisliiton ja SDP:n kannatus asettunee molemmilla 24 ja 25 % väliin. Isoimman puolueen asema ratkaistaan taas hyvin pienellä marginaalilla. Paikoissa ero tulee kuitenkin olemaan kahdesta neljään paikkaan. Kokoomus asettuu 21,5 ja 22,5% väliin. Se ei kuitenkaan pystyne muuttamaan kannatuksen nousua samassa suhteessa paikoiksi.

Todettakoon, että veikkauksen osumatarkkuudesta en kanna minkäänlaista vastuuta.

Ei kommentteja: