maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Ennakkoäänet, uutisointi ja rattikelkka

Ennakkoääniä on uutisten mukaan kertynyt mukavasti. Kiva kiva. Siis oikeasti hyvä, että on käyty äänestämässä. Kuten jo aiemmin totesin, ei tarvitse olla profeetta, että voi etukäteen veikata ennakkoäänestysprosentin nousevan.

Uutisoinnin kohdalla tässä vain häiritsee se, että useammassakin mediassa kerrotaan faktat, montako ihmistä on käynyt äänestämässä ja mikä on tilanne verrattuna viime vaaleihin. Itse äänestysprosentin kannalta oleellista asiaa ei kuitenkaan kerrota.

Yksikään media – ainakaan oman huomioni mukaan – ei ole tehnyt sitä työtä, että olisi verrannut ennakkoäänten määrää siihen trendiin, jonka mukaan ennakkoäänten suhteellinen osuus on jatkuvasti kasvanut. Jos nyt ennakkoäänten määrä olisi kasvamassa nopeammin kuin trendi, voitaisiin arvella varsinaisen äänestysprosentinkin kasvua, mikä olisi jo merkittävä asia – varsinkin kun kampanjoita on syystäkin syytelty hiljaisiksi.

Tai sitten hätäilen ja näitä tietoja tulee huomisen jälkeen, kun ennakkoäänestys päättyy. En kuitenkaan usko. Oleellista ei uutisoida, ei kerrota mitä mahdollista merkitystä äänestysaktiivisuudella juuri nyt on.

Ja se rattikelkka? Kuten jo joskus aikaa sitten merkitsin, niin Brion puinen rautatie kestää isältä pojalle. Samoin näyttää erinomaisesti tekevän myös Stigan rattikelkka. Isosiskoni luovuttu nimittäin viikko takaperin minulle eteenpäin oman vanhan Stigani – ne olivat pelkkiä stigoja silloin joskus.

Rattikelkka on 24 vuotta vanha, palveli minua aikanaan pitkään, sitten isosiskoni poikaa ja nyt omia junioreita. On se vaan jotenkin nostalgista itsekin nousta vanhan stigansa kyytiin ja ottaa kisat pulkkamäessä.

Ei kommentteja: