keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Nukutun yön jälkeen

Maailma näyttää heti vähän toisenlaiselta, kun vaalien jälkeen on nukkunut yhden yön kunnolla. Pelottaahan maan suunta edelleen, mutta kun oma olo paranee, niin sitä vaan on edes vähän paremmalla tuulella...

Hallitusohjelmaneuvottelut eivät todellakaan tule olemaan helpot, riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat loppusuoralla mukana. Vaalitappion kärsineen SDP:n kohtalo lienee se, että ohjelmamme mukaiset vaatimukset menonlisäyksistä, joilla tähdätään hyvinvoinnin kehittämiseen, eivät kelpaa maalaisliitolle, eivätkä kokoomukselle.

Kokoomuksella ja maalaisliitolla tulee olemaan vaikeata ainakin saada aikaa yhteinen linja kuntauudistuksen jatkosta. Kokoomus on uudistuksen kohdalla vielä jyrkempi kuntien määrän suhteen, kuin SDP. Verolinjauksissa löytyy myös koko lailla eroavaisuutta, mutta niiden kohdalla yhteensovittaminen tuskin on kovinkaan vaikeaa, kun kumpikin tekee muutaman kompromissin. Palveluiden yksityistyistämisten ja ulkoistamisen kohdalla puolueet ovat myös ainakin osittain eri linjoilla. Tosin melko varmana voi pitää sitä, että suunta tulee olemaan voimakkaammin yksityisille markkoille palveluiden järjestämisessä.

Suurimmat vaikeudet tulevat kuitenkin neuvotteluissa ja aikanaan hallitusneuvotteluissa henkisellä puolellea. Kokoomus on itsetunto katossa voittonsa jälkeen ja maalaisliitto hivenen varautunut. Jälkimmäisessä elää edelleen selkäydinpelko siitä, mitä tapahtui edellisen yhteisen hallituselon aikana: kokoomus kuskasi hallituskumppaniaan kuin kuoriämpäriä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Kokoomuksella ja maalaisliitolla tulee olemaan vaikeata ainakin saada aikaa yhteinen linja kuntauudistuksen jatkosta." Anteeksi Petteri mutta millä h..vetin maalaisliitolla. Tuntuu olevan tosi vaikea kestää tappiota, kun joutuu turvautumaan vanhojen kymmenien vuosien ikäisten nimien kaiveluun. Sama, kun demareita nimittäisi "kommunistien perillisiksi". Ei tätä maata sosialismilla uudisteta...

Petteri Oksa kirjoitti...

No maalailisliitolla, maalaisliitolla ;)

Jos nyt rakas anononyymi olet sattunut käymään joskus aikaisemmin blogissani, niin olet saattanut huomata, että säännönmukaisesti kutsun kepua maalaisliitoksi. Jo ennen vaaleja siis.

Miksi? Koska minua huvittaa tehdä niin. Koska minä olen vapaa tekemään niin. Koska se kuvaa ko. puoluetta ihan yhtä hyvin kuin nimi "keskustapuolue".

Ja tuo vertaus kommunistien perillisiinhän on muuten historiallisesti väärä. Sorry no bonus!