maanantaina, maaliskuuta 20, 2006

Välirikko ?

Vanhanen varoittaa Heinäluomaa (sdp:tä) maatalouriidasta. Ui, kun pelottaa.

Noh, tämä on taas yksi merkki siitä, että hallitusyhteistyö vähintäänkin rakoilee. Käytännön kysymyksistä tulee (julkisia) riitoja, mikä ei ole toimivan yhteistyön merkki. Toinen viimeaikainen myrskynmerkki on ollut kiista virkanimityksistä.

Keskusta on edelleen kierroksilla presidentinvaalien vuoksi ja kierrosluku on edelleen nousussa viimeisten gallupien vuoksi. Eduskuntavaalit ovat ovella ja asemiin ajo niihin on alkanut. Kepu epäilee, että pelkästään hoitamalla hallitusvastuun asioita tulee turpiin. Mikä tietysti on virhetulkinta. Kysymys on siitä miten niitä hoidetaan.

Hallitusyhteistyö ei kaadu ennen vaaleja, mutta merkit siitä, että punamulta voisi jatkaa vaalien jälkeen ovat vähissä. Kunta-ja palvelurakenneuudistuksesta ollaan jyrkästi eri mieltä, maataloustukiaisista vallitsee näkemyksellinen ristiriita, pienistä käytännön asioista ei pystytä ongelmitta sopimaan ja niin edelleen. Jos näillä askelmerkeillä mennään, tuloksena ovat suhteelliset repivät vaalit.

Hallitusneuvottelujen kannalta tilanne ei ole suotuisa. Vaalitulos kuitenkaan tuskin poikkeaa siinä määrin totutusta etteikö kolmesta suuresta kaksi istu kuitenkin hallituksessa. Nykyinen tilanne jättää todennäköisiksi vain sdp+kok ja kok+kepu liitot. Eli helposti ollaan tilanteessa, jossa vaaleissa on tosiasiallisesti kyse siitä tuleeko maahan porvarihallitus vai ei - eli käytännössä siitä, onko sdp vaalien jälkeen suurin puolue.

Ei kommentteja: