torstaina, lokakuuta 12, 2006

Vesivoimaa ja uraania

Energiapolitiikka siihen liittyvä kaivostoiminta on ottanut vahvan siivunsa politiikan julkisuudesta muutamina viime aikoina. Vesivoimaa ja uraania, sano.

Maalaisliitto kannattaa yllättävänkin vahvasti vesivoiman lisärakentamista - ja myös puolueet ovat vähintään varovaisesti mukana. Lakien muuttamistakin on väläytelty vesivoiman lisärakentamisen mahdollistamiseksi.

Lakien muuttaminen on perusteltua, jos sillä todella tähdätään uusien vesivoimahankkeiden käynnistämiseen. Mutta jos muuttamisen taustalla on vain halu Vuotoksen rakentamisen mahdollistamiseksi, on peruste täysin väärä. Ja tämän sanon Vuotoksen allasta kannattaneena. Sellainen menettely, jossa oikeudessa hävittyä taistelua viritellään uudelleen lakien muuttamisen kautta, on täysin väärä ja moraalisesti kiero. Mutta jos muiden paineiden kautta lait muuttuvat niin paljon, että Vuotos voidaan ottaa uudelleenarviointiin, on tilanne toinen. Sanotaan mitä sanotaan. Se on niinkuin sitten vähän niin kuin voi-voi.

Uraanikeskutelusta ja kaivostoiminnasta voi perustellusti olla montaa mieltä. Sinällään tuntuu hullulta, jos koeporauksia ei sallittaisi ja näin estettäisiin sen tutkiminen, kuinka paljon ja kuinka rikkaita esiintymiä maaperästämme löytyy. Ne nyt vain ovat asioita, jotka ovat tulevaisuutta silmälläpitäen olla syytä kartoitettuna. Itse kaivostoiminnan salliminen on kokonaan toinen asia.

Vihriä liiton pj Tarja "kuka?" Cronbergilta tuli asiasta kaikki rimat alittava lausunto, joka tv-uutisissa kuului vapaasti lainaten siten, että koska valtaus-ja kaivoslainsäädäntö on niin vanhaa, on itseasiassa epäselvää tulisiko sitä noudattaa... Siis mitä helvettiä? Jos lainsäädäntöä syystä tai toisesta ei ole uusittu, niin parasta ennen päiväys menee umpeen ja lakeja ei tarvitse noudattaa.

Laki on laki. Ja sitä noudatetaan niin kauan kuin se on voimassa. Vain ja ainoastaan niin toimii oikeusvaltio. Tiedoksi vaan Cronbergillekin.

1 kommentti:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Minusta Heinäluoman kannanotto tuohon Vuotos-asiaan oli juuri oikeanlainen. Kyllä sen asian on aika antaa jo olla.