maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Kirjahaaste

Jaana heitti varsin mieluisan haasteen kehiin, saa puhua kirjoista. Rakkaampaa asiaahan on vaikea löytää, kirjojan en suostu heittämään pois tai hävittämään, vaikka ne olisivatkin sellaisia, etten niitä lue.

1. Kirja, joka muutti elämäni
Onkohan sellaista kenelläkään oikeasti ellei nyt sitten ole ykskaks hurahtunut uskoon tai jotain muuta vastaavaa...? Lähimmäksi oikeaa osuisi kuitenkin vastaus: John Rawls:"Oikeudenmukaisuusteoria".
Se on yhteiskuntafilosofian ehdoton perusteos tänä päivänä. Edelleen suurin osa yhteiskunnallisesta eettisestä keskustelusta nojaa siihen ja jopa Suomessa poliitikot tiputtelevat sitaatteja siitä.
En allekirjoita läheskään kaikkia Rawslin väitteitä, mutta kirjan lukeminen oli kyllä näkökantoja ravisteleva kokemus. "Oikeudenmukaisuusteorian" esittelemä teoria oikeudenmukaisuudesta reiluna pelinä on nerokas luomus.

2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerran
No hei, joo. Näitä on ihan hirvittävän paljon... Tolkienin tripla eli "Hobitti", "Silmarillion" ja "Taru Sormusten Herrasta" tulee luettua läpi aina muutaman vuoden välein. Viihdefantasian puolelta voisi mainita R.A. Salvatoren Musta Haltia sarjan, jonka senkin olen kahlannut muutamaan kertaan läpi (nyt siinä tosin on jo niin iso pino kirjoja, että uudelleenluku vie hetken).
Filosofian pääsykoekirjat tuli luettu aikanaan läpi n. 30 kertaa. Filosofian puolelta pitää vielä mainita Michael Walzer:"Spheres of Justice", Voi kuinka ihastuinkaan tuohon teoriaan, siihen olen palannut usein.

3. Kirja mukaan autiolle saarelle
Pettit&Goodin:"A Companion to contemporary political philosophy" Autiolla saarella olisi todennäköisesti aikaa vähän ajatella, joten kirja joka tarjoa riittävästi stitumolointia ajatuksille olisi paikallaan. Tuo on sen verran kattava teos ja riittävän yksityiskohtainen, että siitä saisi ajatuksilleen sytykkeitä joksikin aikaa.

4. Kirja, joka teki minusta hupakon
Voisi hakea tuota viihdefantasiapuolta, saattaa mennä tuonne hupakko-osastolle, kun mielikuvitus vieläkin tykkää seikkailla lohikäärmeiden ja haltiain kanssa... Silloin se teos olisi, koska se oli se, josta genren lukeminen (viimeistään) alkoi: Weiss&Hickman:"Syyshämärän lohikäärmeet"

5. Kirja, joka sai minut kyyneliin
Mende Nazer: "Orja", henkilökohtainen kuvaus orjuudesta ja orjan elämästä tällä vuosituhannelle, tositarina. Tämän jos voi lukea liikuttumatta täytyy olla robotti tai tunne-elämältään lähinnä lahnan tasoa.

6. Kirja, jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksi
Narsisti minussa sanoo "Petteri Oksa, mies joka muutti maailman" ;) Idealisti sanoo "Kuinka sodat loppuivat". Pöytälaatikkokirjailijapuoleni sanoo, että sen pitäisi olla Petteri Oksa:"Lorenian tarut", eli pöytälaatikossa oleva keskeneräinen (ainahan se on...) romaanikäsikirjoitus.

7. Kirja, jonka toivoisin jääneen kirjoittamatta
Perusperiaatteessa kaikki kirjat ansaitsevat tulla kirjoitetuksi siitä huolimatta, mitä ne sisältävät tai miten hyvin/huonosti ne ovat kirjoitetut. Eettisesti paha sisältökin on periaatteessa oikeutettua, koska on keskustelun ja mielipiteiden vaihdon tehtävä tuomita ajatukset, eikä niin että niiden ajatusten olisi pitänyt jäädä kirjoittamatta ja esittämättä.
Vaihtoehtoisen historian näkökulmasta olisi tietysti mielenkiintoista, jos vaikkapa "Raamattu" tai "Koraani" olisivat jääneet kirjoittamatta.

8. Kirja, jota luen parhaillaan
Yleensä niitä on useita, juuri tällä hetkellä kaksi eli Bergholmin Sak:n historian I osa ja R.A. Salvatore "Demoni herää".

9. Kirja, jonka olen aikonut lukea
Äh, periaatteessa kaiken :) Aikanaan aloin kirjastosta lukea sci-fi hyllyä järjestelmällisesti alusta loppuun, koska kaikkihan ne olivat mielenkiintoisia...

10. Haastaan viisi bloggaajaa
Laiskottaa, joten tyydyn haastamaan kaikki bloggaajat, joiden mielestä lukeminen hyvin harvoin - oikeastaan koskaan - ei ole ajanhukkaa.

Ei kommentteja: