tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Unkari

Unkarin levottomuudet jatkuvat ja yltyvät. Maan politiikka on jo pitkään ollut sen verran sekaisin, että kipinä riitti sytyttämään levottomuudet.

Hyvin kummallista oli kuitenkin vuoden 1956 kansannousun muistojuhlista esitetyt kommentit oppositiopuolueen taholta. Heidän mukaansa valtapuolueella ei olisi oikeutta osallistua ja johtaa muistopäivää, koska puolue on kommunistien perillinen. Varsinaista tulkintaa ja leimakirveen heiluttamista. Vähän sama asia olisi väittää, että Vasemmistoliitolla ei Suomessa ole mitään asia kunnioittaa esimerkiksi Talvisodan muistopäiviä, kun ovat kommunistien perillisiä.

Satun tuntemaan tuota Unkarin päähallituspuolueen väkeä ja politiikkaa jonkun verran. Jonkun sortin sosialidemokraattejahan ne ovat, mutta ideologisesti sitä lähes oikeinta mahdollista laitaa. Ei sen puolueen nykyporukalla ole kyllä mitään ideologisia siteitä kommunismiin. Ehkä opposition tarkoitus, leimaamisen lisäksi, onkin provosoida mahdollisimman rankasti.

Unkarin pitäisi nyt keinolla millä hyvänsä saada vakautettua tilanteensa. Keinot ovat tietysti vähissä, pääoppositiopuolueen nousu valtaan saattaisi olla maalle tuhoisaa, mutta sitä on myös nyt hallitusvastuusta kynsin ja hampain kiinnipitäminenkin.

Ei kommentteja: