perjantaina, tammikuuta 27, 2006

Hamasin vaalivoitto on mahdollisuus

Radikaali-islamilaisen Hamasin saavuttama (yllätys)voitto palestiinalaisten parlamenttivaaleissa on mahdollisuus Palestiinalle ja Lähi-Idälle. Hamasin ainakin toistaiseksi harjoittama väkivalta on edelleen tuomittavaa ja siis ihan yhtä tuomittavaa kuin Israelin väkivalta.

Mutta, mutta. Vanhasta PLO valtapuolueesta Fatahista on jo jonkin aikaa näyttänyt tulleen kyvytön hoitamaan alueen ongelmia. Hamas on saanut paljon kannatusta kahta reittiä, harjoittamansa sosiaalityön (koulut, sairaalat) ja toisaalta radikalismin ja väkivallan kautta.

Parlamenttivallan kautta Hamasille avautuu valta ja mahdollisuus luopua väkivallasta ja muuttua poliittiseksi liikkeeksi. Jos se pystyy muuttumaan, niin tässä olisi (taas) yksi mahdollisuus saada Lähi-Idän ongelmien ratkaisua vähän lähemmäksi. Paljon on myös kiinni Israelin reaktioista, joka näyttää toistaiseksi olevan ikävän vihamielinen - se ei rohkaise Hamasia muutokseen.

Tilanne on ollut sen verran lukkiintunut, että Hamasin vaalivoittoa voi tervehtiä mahdollisuutena parempaan. Toisaalta vaalitulos saattaa vaarantaa koko hennon kehityksen kohti rauhaa alueella, jos Hamas osoittautuu kyvyttömäksi muuttumaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Totta se on, ettei Fatahilla ollut enaa mitaan tarjottavaa, mutta ongelma kuitenkin lienee se, ettei kukaan halua pelata palloa Hamasin kanssa.