tiistaina, tammikuuta 03, 2006

Entä jos?

Korkokäyrien liikkeistä ennakoitavissa ollut asia on nyt virallisestikin totta: asuntolainojen korot kääntyivät nousuun.

Korkotasohan on edelleen ennätyksen matala, ja pysyykin vaikka korkonousua tulisi prosentikin verran. Siitä ei ole kuin kolmisen vuotta, kun itse liityin asuntovelkaisten joukkoon. Korko oli silloin jotakin 4% kieppeissä, kun se nyt on suunnilleen 2,8.

Kaikki talouden asiantuntijat sanovat, että mitään hätää ei ole. Korot eivät tule räjähtämään käsiin. Niinpä niin, ei kai. Toisaalta, ei kai kukaan halua ennustaa korkojen räjähtämistä? Se olisi huono signaali ja toisaalta sellaisia puheita ei tässä tilanteessa edes otettaisi vakavasti.

Silti mieleen tulee entä jos? Asuntolainakannat ovat sen verran kovat, ja ihmisillä niin kovat lainat, että korkojen nousu on monelle melkoisen tuhoisaa. Se maksaa myös valtiolle paljon, veronpalautusten korkovähennysten noustessa samaa kyytiä.

Oma olo on toki turvattu, koska olemme valinneet maksaa pitkässä juoksussa lainastamme vähän enemmän, lainamuodon ollessa annuitetti. Se ei haittaa mitään, koska kuukausitalous on turvattu.

Entä jos? Tulos voisi olla katastrofi?

Ei kommentteja: