keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Voihan Maaseutu!

Satuin eilen hetken verran katsomaan Ylen Ajankohtaista kepulaista Kakkosta. Silmille vyöryi sympatisoiden tehty juttu Kastarin kyläkoulun pelastamisliikkeestä. Sinällään ei mitään hätää, olen itsekin sitä mieltä, että usein pienten koulujen lakkauttaminen ei ole järkevää, eikä niillä toimilla saada merkittäviä säästöjä aikaan.

Enemmän hämmennyin kyläkoululiikkeen tilaisuudessa esiintynyt rock(?)henkilö Sakari Kuosmanen, joka sanoi että hän on mukana siksi, että kaikki(!) poliitikot sanovat, että maaseutu pitää pitää elävänä ja samaan aikaan kouluja tuhotaan ja silleen. Kaipaili ammattitaitoisia poliitikkoja tarttumaan asiaan.

No, en ilmoittaudu, en. Se on Sakke sellainen juttu, että suomalainen maaseutu sellaisena kuin sen tunnemme ei nyt vaan tule elävänä pysymään. Suomi asutettu evakoilla ympäri peräkorpia ja maailma on jo vähän muuttunut. Kaikki syrjäkylät eivät nyt vain tule selviämään enää hengissä, eikä niihin pidä yhteisiä varoja tekohengitykseen pumpata. Kaupungistuminen on ihan normaali ilmiö, jota vastaan ei kannata taistella - eikä siitä mitään hyötyäkään olisi.

Ne maaseutumaiset alueet, joilla riittää veto- ja elinvoimaa, tuleva kyllä selviämään. Muut kuolevat ja kuihtuvat pois. Joku säällinen saattohoito pitää varmistaa, mutta siten, että väkisin ei mitään kyliä hengissä pidetä. Suomi ei tule pysymään kokonaan asuttuna.

3 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Ihmisillähän on usein sellainen kuva, että maaseutu on ollut jonkinlainen pientilallisten ja elävien kyläyhteisöjen paratiisi Kalevalan ajoista lähtien, ja että se on vasta viime aikoina väkivaltaisesti muuttunut. Mutta näinhän ei ole. Hannu Raittila on kirjoittanut asiasta osuvasti. Vasta sotien välinen politiikka loi sen maaseudun, joka mielikuvissamme on "perinteinen", ja joka muutaman sukupolven kuluttua alkoi hajota.

Anonyymi kirjoitti...

No tällaisilla asenteilla ei pysy, mutta teidän laariinne se sataakin.

Anonyymi kirjoitti...

Erkkomedioiden "kaupunkilainen" ajattelu tässä kukkii esimerkillisesti. Liian moni tyhjä pää kumisee kaikuna ilman omaa ajattelua.