maanantaina, marraskuuta 14, 2005

Kotihoidon tuki

Vantaa kuohuu taas kotihoidon Vantaa lisän leikkaamisen johdosta. Lapsiperheet järjestävät vaunumarssin leikkausta vastaan.

Ennen omia lapsia suhtauduin kotihoidontukeen hyvin kielteisesti. Pidin sitä pelkästään kepulaisten juonena pitää äidit kotona lasten kanssa sekä saada maatalon emännille, jotka eivät koskaan tilan ulkopuolella töitä tee, lisää rahaa valtiolta. Ajattelin, että molempien vanhempien tulee olla aktiivisesti työelämässä mukana ja että päivähoitojärjestelmä voi hoitaa lapset päivät.

Nyt oma lapsi on äidin kanssa kotihoidossa ja olen äärimmäisen kiitollinen kotihoidontuen olemassaolosta. Voisin itsekin olla kotona lasta hoitamassa, jos se olisi ollut taloudellisesti mahdollista. Valitettavasti minä olen se perheestä, jolla on suuremmat työtulot.

Olen toki edelleen sitä mieltä, että molempien vanhempien on syytä olla jossain vaiheessa takaisin töissä, mutta en enää näe sellaista kiirettä asiassa. Kysymys on tasa-arvosta valinnoissa. Kotihoidontuki mahdollistaa (kuntakohtaisen lisän kanssa) useammalle valinnan jäädäkö kotiin hoitamaan lasta, vai palatako työelämään. Kyse on siis siitä, onko vain rikkaiden vanhempien mahdollisuus hoitaa lasta kotona, vai pyritäänkö valinta mahdollistamaan laajemmalle joukolle.

Uskon, että lapsi voidaan kasvattaa hyvin sekä kotona hoitamalla, että päivähoitoa käyttäen. Kysymys on valinnasta. On nimittäin aina varmasti kova valinta - usein myös pakko - laittaa se alle yksivuotias oma silmäterä päiväksi hoitoon.

Ei kommentteja: