torstaina, marraskuuta 03, 2005

Uskonnonvapaus

Kirkollisverosta olen jo aiemmin kirjoittanut, ei siitä nyt enempää. Uskonnovapaus ei muutenkaan toteudu Suomessa kovinkaan täydellisesti.

Myönnetään nyt heti kärkeen, että perusasiat ovat kunnossa. Kuka tahansa saa palvoa mitä tahansa haluamaansa jumalaa, jumaluutta, kiviä saksia tai muuta ylimaallista entiteettiä. Ainoat rajoitukset palvontamenoissa liittyvät muiden ihmisten loukkaamiseen ja muuhun lainsäädäntöön.

Mutta, mutta. Aina tulee se valitettavan kuuluisa mutta. Yksilön kannalta ehkä pahin loukkaus uskonnovapautta kohtaan on lapsikaste. Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden liittää yksilö kirkkoon elämänvaiheessa, jossa tämä on kohtuullisen yksiselitteisesti itse kykenemätön asiaan vaikuttamaan. Omasta näkökulmastani olisi ihan vastaava käytäntö saada liittää lapsi syntyessään jonkin poliittisen puolueen jäseneksi. Tätä en todellakaan kannata. Vaikka lapsikaste osaan uskontoja kuuluukin, voisi sen hyvin kieltää uskonnonvapautta loukkaavana. Kaikki voisivat sitten aikanaan liittyä haluamaansa uskontokuntaan tai olla liittymättä.

Ei uskonnonvapaus edelleenkään kovin hyvin toteudu myöskään koulujen uskonnonopetuksessa, vaikka sitä kohtaa yritettiinkin viilata uskonnonvapauslakiuudistuksessa. Opetettavan aine tulisi olla elämänkatsomustieto ja uskonnot käytäisiin läpi moraalisina ja eettisinä oppirakennelmina.

Listan voisi tietysti vielä lisätä asioita vaikkapa hautaustoimen monopolista ja niin edelleen. Uskonnonvapaus toteutuu Suomessa vain osittain, ja osin näennäisesti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oksa: "Omasta näkökulmastani olisi ihan vastaava käytäntö saada liittää lapsi syntyessään jonkin poliittisen puolueen jäseneksi."

Allekirjoitan täysin. Puolueessani kokoomuksessa on sellainen omituisuus kuin minijellonat. Onko muissa puolueissa vastaavia?

En ikimaailmassa laittaisi muksujani - jos sellaisia olisi - moiseen hapatukseen. Täytyy tosin tunnustaa, etten tunne jellonien toimintaa, mutta jo periaatteessa epäilyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö Ruso ole Nuorista Kotkista kuullut? siinäpä perkeleellistä sossupropagandaa lapsille..

Esa Suominen kirjoitti...

Kaikilta näitä löytyy, on Minijellonia, Nuoria Kotkia, Vesaisia (kesk.) ja pioneereja (vas.)... Tosin on kylläkin niin, että poliittista sisältöä noissa ei juurikaan ole, pikemminkin ne ovat osa aivan normaalia kolmannen sektorin harrastustoimintaa. Ja hyvä niin.

Anonyymi kirjoitti...

Uskonnonvapaus on huono asia. Jos meillä olisi sallittu vain kristinusko, niin silloin ratkeaisi monta ongelmaa eli muslimiväestö poistuisi Suomesta.

Oletteko muuten ajatelleet, että islamin ohella
maailmassa on toinenkin vaarallinen uskonto eli juutalaisuus. Sehän opettaa kannattajilleen, että he juutalaiset ovat Jumalan valittu kansa, joka yhdessä Jumalan kanssa hallitsee maailmaa. Tuo on itseasiassa todellinen yli-ihmisoppi. Ei ihme että tuolla asenteella syntyy sotia.

Islam voitaisiin kieltää sillä perusteella, että se yllyttää kannattajiaan alistamaan muunuskoiset.