keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

Also spracht Tukiainen

Eilisissä Punaisen julistuksen 100 -v juhlissa puhunut SAK:n Matti Tukiainen sanoo, että vasemmistopuolueet voisi eheyttää, siis yhdistää.

Joku saattaa muistaa vielä sen kohun, joka nousi Vasemmistoliiton sisällä, kun heikäläinen saklainen Matti Viialainen esitti samaa asiaa. Puuhattiinpa miehen erottamista puolueestakin. Tästä syntyi ja jäi olemaan Vasemmisto Yhteen ry, jonka vetäjänä toimii Viialainen yhdessä Metalliliiton yhteiskuntasihteeri Timo Roppolan (vas) kanssa.

Seuraako nyt toiselle SAK:n Matille omiltaan samanlainen huutomyrsky? Vastaus on melko yksiselitteisesti ei. Tukiainen istuu paikalla, josta ei puhuta omiaan - varsinkaan kun kyseessä on Tukiainen. Taustakeskusteluissa on ollut hyvä henki päällä ja nyt kokeillaan kepillä jäätä. Olen täysin varma, ettei Tukiainen käyttänyt puheenvuoroaan yllätyksenä ja pyytämättä.

Toki demareidenkin piiristä tulee soraääniä nousemaan, mutta arvovaltaiset tahot pysyttelevät varmaankin aika hiljaa. Ja tulevat kysyttäessä sanomaan, että Matti on käyttänyt puheenvuoronsa yksityishenkilönä. Se ei kuitenkaan ole - ei vain voi olla - koko totuus.

Mitään nopeaa yhdistymistä tämä(kään) ei enteile. Se kertoo kuitenkin siitä, että vesi on liikkeellä. Mutta kuten kevätpurojen virtaamisessa jäiden sulamisessa, liikkeen suuntaa ja päämäärää ei vielä täysin pysty ennakoimaan. Varmaa on se, että jotain liikkeitä tulee tapahtumaan.

Ei kommentteja: