torstaina, helmikuuta 02, 2006

Yli keskusjärjestörajan

STTK:lainen Kuntien Tekniset ja Akavalainen Insinööriliitto tiedottivat tänään aikeistaan fuusioitua. Tämä on fuusiokokoaan suurempi uutinen. Liitot kun siis kun kuuluvat eri keskusjärjestöihin. Suomalaisen työmarkkinakentän myllerys jatkuu, kuten aikaisemmin vähän ounastelinkin.

Ihan tätä en kyllä itsekseni ounastellut. Minulle tämä oli yllätys. Ensinnä tuosta keskusjärjestösyystä ja toisekseen siksi, että nimeomaan Insinööriliitto on toisena osapuolena mukana. Inssit kun liittona ovat vahvasti koulutusidentiteettiin nojaava porukka, jonka en kuvitellut olevan ensimmäisenä fuusioaallossa mukana.

Mielenkiintoinen fuusio on, teknisillä olisi ollut järjestämisalansa mukaisia mahdollisuuksia myös oman keskusjärjestönsä sisällä, ainakin nyt Jyty ja vastikään kunnalliselle puolelle sääntöjä muuttamalla tunkenut Toimihenkilöunioni. Kumppani olisi löytynyt myös SAK:sta, eli julkisen alan pääsopija JHL. (On se pääsopija, ilman JHL:ää ei millään julkisen puolen liitolla olisi sellaisia sopimuksia kuin nyt, käytännössä moni pienempi alan liitto nojaa siihen, että JHL neuvottelee sopimukset ja he voivat sitten julistaa ammatti-identiteettiä)

Liitot eivät tiedonantonsa mukaan ole vielä päättäneet mihin keskusjärjestöön todennäköinen uusi liitto järjestäytyy. Tuskin tuota paljon tarvitsee arvailla: Akavaan se menee. Siltä puolen tulee liitoista isompi ja tuskin insinöörit suostuvat siirtymään STTK:n.

Pistin myös merkille tiedottamisen ajankohdan. Liitot tuovat aiesopimuksensa esiin juuri STTK:n jäsenhankintakampanjan alkamisen alla. Kampanjassa on myös Kuntien Tekniset mukana. Ei kaikkein loogisin ajankohta ilmoittaa, että nyt tulee muutoksia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oikeassa lienet, AKAVA lienee todennäköinen osoite. AKAVA onkin ainoa kasvava keskusjärjestö, mikä on ymmärrettävää monesta syystä.

Pisteet kotiin Insinööriliitolle, fuusion ajoitus on todellinen potku STTK:n jalkojen väliin. Matti Viljanen taitaa olla ulkonäköään fiksumpi mies.