torstaina, tammikuuta 08, 2009

Itke Israel, itke

Itke Israel, itke, sillä taistelu, sota, tuho ja kärsimys on osasi vielä pitkään. Itse toimillasi varmistit, että loppua ei (taas) näy.

Mielipiteitä: Israelin valtion perustaminen oli virhe. Sitä ei kuitenkaan enää voi perua, se olisi saman virheen toistamista. Hamas on terroristijärjestö. Israel on terroristivaltio. Israel toimii typerästi, mutta niin toimivat palestiinalaisekin. Muu maailma ei osaa kuin sympata ja tuomita eri osapuolia peukku anuksessa.

Väkisinkin tulee mieleen, että juutalaisten olisi joskus vastenmielisyydestään huolimatta lukea myös uutta testamenttia. Niitä kohtia jossa puhutaan armosta ja posken kääntämisestä. Ei mikään ihme, että silloin joskus historian hämärissä koettiin tarvetta tehdä juutalaisuus 2.0, joka sitten kristinuskona myöhemmin alettiin tuntea. Jahve on sen verran kostonhimoinen ja ankara jumala, että pehmennys oli paikoillaan.

Tilanteen minkäänasteinen ratkaiseminen näyttäisi vaativan vahvaa kansainvälistä väliintuloa. Ongelmapaikkojen, erityisesti Jerusalemin suhteen pitäisi tehdä luovia ratkaisuaja. Jerusalemista kansainvälisen yhteisön hallitsema vapaakaupunki, joka ei olisi kummankaan omasta parastaan ymmärtämättömän osapuolen hallinnassa. Palestiinalle yhtenäinen valtio ja Israelille takeet (joidenkin) rajojen turvaamisesta.

Tai voisiko ne vain sulkea molemmat ison kuplan sisään ja katsoa vaikka sadan vuoden päästä, että joko ne ovat tulleet järkiinsä?

Ei kommentteja: