torstaina, marraskuuta 06, 2008

Ydinvoima.Nyt.

Tai ei välttämättä ihan nyt, mutta tällä eduskuntakaudella kumminkin. Mikä siis asioiden laajemmassa katsantokannassa on koko lailla nyt.

Aiemmin on Suomessa saatu melkoisia spektaakkeleja aikaan siitä, kun on äänestetty luvasta yhdelle voimalalle. Tämä historia kohottaa odotusarvoja, sillä odotettavissa on, että tällä kertaa lyödään pöytää kerralla peräti kolme hakemusta. Hakijoita ovat Teollisuuden voima TVO, Fortum ja Fennovoima.

Periaatteessa ydinvoiman lisärakentamisella ei pitäisi olla hätää, ydinvoimaa puoltavia edustajia istuu kivikalterien takana n. 113 henkeä. Mielenkiintoista onkin sitten se, onnistuuko teollisuus tyrimään haluamansa lisäenergian itse. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että yksikään kolmesta hakemuksesta ei mene läpi, vaikka yksi hakemus menisikin.

Näinhän käy, jos edustajat linnoittautuvat "omien" hakemustensa eli niiden hakemusten, joita heitä syystä tai toisesta - voimala omaan vaalipiiriin, omalla kotikunnalla omistusosuus yhtiössä, valtionomistuksen puolustaminen... - kannattavat. Silloin ainakin osa ydinvoimaa kannattavista saattaa äänestää muita hakemuksia vastaan, jotta se on juuri se oma, mikä menee läpi.

Mikään ei tietysti estä eduskuntaa antamasta kolmea rakennuslupaa. Se on kuitenkin kovin epätodennäköistä, vaikka kannatettavaa saattaisi ollakin (Suomesta energianviejä!).

Pian meillä keskustellaan ja väitellään taas ydinvoimasta.

Ei kommentteja: