tiistaina, lokakuuta 07, 2008

Kunnallinen Kiina-ilmiö

Allekirjoittaneelle keskeinen kysymys kunnallisvaaleissa on kunnallisen Kiina-ilmiön torjunta. Ilmiö on vähintään yhtä levinnyt, vaikka vähemmän keskusteltu kuin tämä varsinainen, josta nimi on varastettu.

Samasta asiasta on kuitenkin kysymys. Kunnat pyrkivät säästämään kustannuksia siirtämällä tuotannon halpatyövoiman piiriin. Yksi keskeinen ero suhteessa globaaliin kaimaan on se, että tässä ilmiössä sama työvoima voi halventua jopa viidenneksen.

Kunnissa on ollu taipumusta ulkoistaa, liikelaitostaa ja ostopalveluloittaa erilaisia toimintoja siitä yksinkertaisesta syystä, että silmissä kiiluu palkkakustannusten pienentäminen. Valitettavasti tätä ei tähdätä tehtäväksi tuottavuuden kasvun ja toimintojen rationalisoinnin kautta, mikä on vallitseva julkinen selitys. Oleellista on se, että taustalla on pyrkimys siirtää kuntien työntekijöitä pois kunnallisen työehtosopimuksen piiristä.

Vaikka kaikki tietävät, ja jos eivät muka tiedä, voivat helposti tarkistaa, eivät kuntien työntekijöiden palkat pääsääntöisesti päätä huimaa, niin siirtymällä palvelualojen sopimuksiin voi säästö olla jopa viidennes. Ja sehän siis leikataan suoraan työntekijöiden selkänahasta pienempänä palkkana ja muina etuisuuksina.

Ei kiitos kunnallista Kiina-ilmiötä. Ulkoistamisten tms. operaatioiden tavoite ei voi, eikä saa olla työntekijöiden palkkojen pienentäminen.

1 kommentti:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Kommentoidaanpas nyt tätäkin. Kieltämättä aivan relevantteja argumentteja ja voin ne allekirjoittaa silloin jos puhutaan ammattijärjestön tavoitteista. Kuntapäättäjien tehtävänä on kuitenkin mielestäni ensisijaisesti ajaa laajasti kunnan veronmaksajien etua, ei ensi sijassa kunnan työntekijöiden etua.

Tilanteesta jossa julkisia palveluja tuottavien yritysten työehdot ovat huonommat kuin kunnan vastaavat on syytä päästä eroon. Mutta vastuu siitä kuuluu alan ammattijärjestöille, ei kuntien luottamushenkilöille.

Kuntien työntekijöitä edustavien järjestöjen tavoitteet liittyen oman jäsenistönsä asemaan ovat tietysti aivan ok tavoitteita - aivan samoin kuin vaikkapa kunnissa toimivien yrittäjienkin tavoitteet.