maanantaina, lokakuuta 29, 2007

The Äijä way

Jotkut jossain puuhaavat kuulemma sosialidemokraattisen miesliiton - äijäliiton - perustamista. Heinäluomakin asiaan taannoin viittasi. Up-Demari innostui asiasta vääntämään juttuakin kasaan. Allekirjoittanutkin pääsi kommentoimaan menneiden syntien perusteella.

Onneksi oleellisin oli päässyt lehteenkin. Sukupuolittuneesti jaetulle poliittiselle järjestötoiminnalle ei ole järkevää tilaa maailmassa. Naisliitotkin ovat lähinnä menneisyyden jäänteitä, joita ylläpidetään, koska ne ovat olemassa. Mitä lisäarvoa politiikalle tuo se, että toimitaan järjestössä, joka ottaa jäsenensä vain yhdestä sukupuolesta? Ei kai kukaan tosiaan usko, että sukupuoli on jotenki sillä tavalla poliittisesti määrittävä suure, että sen pohjalle voidaan rakentaa uutta tuottavaa toimintaa.

Jos ne jotkut jossain tekevät totta miesliitosta, niin siitä tulee loppujen lopuksi vain jonkinlainen marginaalissa oleva vitsi. Muuta tehtävää tämänkaltaiselle puuhastelulle on vaikea nähdä. Suurimmaksi osaksi oli vitsi yhdistys, jota minä ja muutama muu pyöritimme aikanaan pari vuotta eli Nuorten Miesten Sosialidemokraattinen Yhdistys - NMSY.

Politiikan niin sanottua miesvajetta ei omalla järjestötoiminnalla paikata. Sitäpaitsi sellainen vaje tulee aikanaan ihan itsestäänkin paikattua, vaikka ymmärrän kyllä hyvin edelleen, miksi välillä sieppaa, kun valinnat usein osuvat vain toiseen sukupuoleen. Se ei kuitenkaan ole toisen sukupuolen vika.

9 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

Vois sille olla tarvetta. Se olisi erilainen lähestymistapa politiikkaan - epävirallisempi, läheisempi, helpompi. Hauska, tai sinne päin. Siis (ehkä) juuri jotain sellaista, mikä voisi saada edes joitakin nuoria tyyppejä mukaan.

Joillekin voi olla hankala puhua vapautuneesti tilanteessa, jossa on paikalla paljon nuoria naisia. Voi käydä niin, että päässä alkaakin liikkua naiset eikä politiikka :) Eikä se välttämättä tarkoita sitä, että toimintaan jäisi sitten suuremmalla kiinnostuksella mukaan.

Myös politiikan keskustelutapa sekä odotukset siitä mitä pitää tietää ja sanoa jos tulee johonkin mukaan voivat karkoittaa sellaisiakin, joita periaatteessa kiinnostaisi, eikö? Myös demareissa.

Mielestäni otit Petteri vähän turhan, pitäisikö nyt sanoa elitistisen lähestymistavan. Oletkin ehkä oikeassa vain periaatetasolla, sillä samalla ylätasolla jolla me liiaksi liidämme. Olisi hyvä jos joku nappaisi kiinni tuosta, ja olenkin ymmärtänyt että näin myös käy.

Petteri Oksa kirjoitti...

Allekirjoitan täysin väitteen, että tarvitaan epävirallisempaa, läheisempää, helpompaa ja hauskempaa lähestysmistapaa. Politiikan keskustelutapaa ja odotuksia pitää myös murtaa, oikeassa olet.

Mutta en edellenkään ymmärrä, että mitä halvatun tekemistä sillä on sen kanssa, että toimittaisiin vain äijäporukassa. Ainakin tuon tietotaitopuolen kohdalta on niin, että ne pahimmat besserwisserit ovat kyllä miehiä - eli otettaisiinkon sdmies liikkeeseen vain toisenlaisia tyyppejä mukaan?

Mistä tuo elitismi tuli? Siis on elitismiä, jos on sitä mieltä, että poliittiselle sukupuolijaonnaiselle toiminnalle ei ole tilausta? Ei ymmärrä, mutta se taitaa olla mun luontainen ominaisuus.

Ja eikö todella nuo kaikki mainitsemasi asiat voi toteuttaa ihan muutenkin? Ei kai ne naiset niitä ole estämässä?

Petri Mustakallio kirjoitti...

Elitismiä?

Tiedätkö Ville miksi kutsutaan tuollaista asennetta, että nuorten naisten läsnäollessa ei voisi puhua vakavasti politiikasta kun mielessä alkavat pyöriä ne naiset? Alkaa s-kirjaimella.

Ville Kopra kirjoitti...

Elitismiä, eli karkaamista vähän kauaksi ihmisten ja nuorten miesten arkitodellisuudesta. Vastaan näin sekä Petterille että Petelle. Kuvaamani tilanne saattaa olla mahdollinen, ja demareidenkin olisi siihen hyvä vastata.

Sovinismiakin todella esiintyy hyvin paljon edelleen: pitäisikö siis sulkea silmät ja uskotella että kaikki ovat meidän demareiden tavoin feministejä? Tai pitäisikö jättää lähestymättä niitä, jotka tällä hetkellä eivät ajattele puhdasoppisen sosialidemokraattisesti? Herättelisin teitä edelleen.

Petteri Oksa kirjoitti...

Hooray for heroes! Elikäs perustamalla oma äijäliike, voidaan riveihin houkutella mahdollisesti sovinistesisti ajattelevia miehiä, joista sitten pikkuhiljaa koulitaan ihan oikeita sosialidemokraatteja. Kuulostaa... mielenkiintoiselta.

Jos tämä on sellainen syy, että oma miesliitto pitää perustaa, niin sitten minun on pakko korjata näkemystäni. Sen perustamiselle onkin paljon vähemmän syytä kuin kuvittelin.

Ja minä en sosialidemokraattisuudestani huolimatta ole feministi. Tai itseasiassa omasta mielestäni juuri siitä johtuen.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Minä ainakin tunnustaudun tällaisen feminismin kannattajaksi (lähde Wikipedia):

Feminismi on valistusajan Euroopassa syntynyt aate, joka pyrkii parantamaan naisten asemaa. Feminismin päämääränä on, feministien itsensä mukaan, poistaa sukupuolten välinen eriarvoisuus. Aatteen syntyaikoina feministiset ajattelijat vaativat naisille poliittisia oikeuksia ja itsenäistä asemaa. Myöhemmät ajattelijat ovat luoneet feminististä teoriaa ja puhuneet syrjinnästä ja epätasa-arvosta, joka on jatkunut väitetyistä poliittisten oikeuksien yhdenmukaisuudesta huolimatta. Feminismi poliittisena liikkeenä syntyi 1800-luvulla.

Villen kysymyksiin en oikein osaa vastata. Kun itsekin olen niin kauan kuin muistan potenut eriasteisia kriisejä oman sosialidemokratiani kanssa, niin en oikein edes osaa sanoa mitä puhdasoppinen sosialidemokratia voisi olla. Yleisesti ottaen itse kavahdan kaikkea mahdollista puhdasoppista.

Ville Kopra kirjoitti...

Noh, pitäydyn omassa kannassani edelleen: "äijäliikettä" voitaisiin tarvita osana SDP:n järjestöpalettia markkinoimaan sos.demokratiaa perinteiselle kannattajakunnallemme, joka syystä tai toisesta tuntuu puolueen nykykuvasta vieraantuvan.

En sen sijaan innostu ollenkaan sellaisesta äijäliikkeestä, jossa tarkoitus olisi pitää (nuorten) miesten puolia kun naiset vievät yhä enemmän valtuusto-, eduskunta- ym. paikkoja. Sellaiseen tarkoitukseen äijäliike olisi epädemokraattinen - ja minusta tavoitteeseenkin nähden turha - työkalu.

Petteri Oksa kirjoitti...

Kyllä, Pete, kyllä. Allekirjoitan kaikki tuon määritelmän allemenevän. Selkäydintasolla vierastan kuitenkin termiä feminismi. Sillähän ei sinällänsä ole väliä, vain sisällöillä.

Anonyymi kirjoitti...

Voi pojjaat,

Kyllä se taitaa olla niin, että paras mies- tai äijäliike on yhä rautakauppa.

MiMY