keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2007

Vapaus tai vapaudesta

Vapaus on yksi sosialidemokraattisen(kin) aatteen keskeisistä pilareista. Olen ajatellut, että itselläni vapaus on arvona jopa hieman keskimääräistä korostuneempi, mutta tiedä hänestä sitten loppupeleissä. Ajatus kuitenkin juontaa juurensa siihen, että teininä olin kiinnostunut ja innostunut anarkismista, Kropotkinini ja Bakunini olen lukenut. Tietty kuvaan kuului se, että teinin piti kulkea leirilläkin kirja mukana ja saarnata asiastaan.

Se mikä anarkismissa innosti oli auktoriteettien vastaisuus. Sama näkyy persoonassani vielä tänään, vierastan jonkin asian tottelemista vain asian tai henkilön auktoriteetin takia. Vapauteen kuuluu se, ettemme ole sidottuja auktoriteetteihin, vaan arvostus ja asioiden tekeminen jonkun alaisuudessa pitää ansaita johtamisella ja sosiaalisilla taidoilla, ei auktoriteettiasemaan vedoten. Samanlaista pitäisi olla myös hyvän poliittisen johtajuuden.

Yksilön vapaus on myös keskeistä. Parhaimmillaan se on yhdistelmä positiivista ja negatiivista vapautta. Olemme vapaita jostakin (kuten tyranniasta) ja vapaita johonkin (yhtäläinen mahdollisuus asemiin yhteiskunnassa).

Hyvin pitkälle olen sitämieltä, että henkilökohtainen vapaus on loukkaamaton. Niin kauan kuin henkilökohtaisen vapauden toteutuminen ei loukkaa muiden vapautta tai muita oikeuksia. Tästä seuraa esimerkiksi se, että jos joku haluaa tehdä kauppaa itsellään, niin hänellä on siihen oikeus. Muiden suorittamat tämän vapauden loukkaukset (tässä esimerkiksi ihmiskauppa), ovat sitten erikseen rangaistavia tekoja.

Mutta henkilökohtaisesta vapaudesta ei seuraa esimerkiksi sitä, että yhteiskunta ei saisi ylläpitää kouluja ja koulutusjärjestelmää. Vaikka tietyllä tapaa ajatellen, jokaisen valinnanvapauteen voisi kuulua mihin kouluun ja miten hän menee, niin oleellisempaa on se, että kaikilla pitää olla yhtä suuri vapaus tähän valintaan. Näin ollen yhteiskunnan täytyy turvatakseen vapauden, ylläpitää yhtäläistä ja tasapuolista koulutusjärjestelmää.

Muutama ajatus vapaudesta. Kaikkea sitä kesällä ehtiikin ajatella.

Ei kommentteja: